O nouă metodă de înșelătorie se răspândește rapid și a ajuns deja în atenția autorităților. Aceasta este cunoscută sub numele de „Schema 1800”.
Escrocii sparg conturile de WhatsApp ale persoanelor și, utilizând lista de contacte, cer bani de la prieteni și familie, sub pretextul unor urgențe financiare.
Una dintre victime este un bărbat din București. El a povestit cum a fost păcălit să transfere 1.800 de lei într-un cont de Revolut străin, după ce a primit un mesaj aparent de la o prietenă veche de 20 de ani.
Mesajul a venit pe WhatsApp, miercuri seara, de la o prietenă pe care o știu de aproape 20 de ani. Deci o persoană apropiată, nu una oarecare, din lista mea de Whatsapp. Sigur, puteam să dau un telefon, să verific, dar m-a prins și la un eveniment, unde făceam poze, eram la job, n-am stat să mă gândesc. Am zis că are fata o belea, o avea nevoie pentru o legătură de avion, ceva, și nu m-am mai gândit. I-am zis «da, desigur, dă-mi Revolutul».
Îmi spune apoi «am contul blocat, poți să-mi trimiți în contul X?» Sincer, m-am gândit în acel moment că este contul prietenului ei, acolo mi-a zburat gândul. I-am transferat banii instant, îmi mulțumește frumos persoana respectivă, ba chiar mi-a cerut și o dovadă a plății, un screenshot, nu am înțeles de ce”, a declarat bărbatul pentru HotNews.
După ce a trimis banii, i-au mai fost solicitați 2.000 de lei, iar atunci bărbatul a început să aibă dubii. A încercat să o contacteze pe prietena sa, dar a fost ignorat. Abia atunci a realizat că contul de WhatsApp al acesteia fusese spart.
După care, îmi scrie iar: «Îmi pare rău că te deranjez din nou, nu ai putea să-mi transferi încă 2000?» În momentul acela, mi s-au aprins și mie în sfârșit beculețele. Încerc să o sun pe tipă, îmi închide. O sun într-o secundă înapoi, îmi închide iar. Atunci m-am gândit că poate i-au furat telefonul, iar făptașul mi-a cerut bani direct de pe contul ei de Whatsapp.
Dar nu, ce s-a întâmplat este că i-a fost spart contul de WhatsApp. Cel care i-a spart contul mi-a închis pentru că trimitea același mesaj și altor persoane din agenda ei, le lua la rând, practic. Nu doar eu am primit acel mesaj. Și nu doar eu am transferat banii, au făcut-o încă două sau trei persoane. Cine mușcă bine, cine nu. Așa se produce schema”.
Ambele victime au mers miercuri seara la poliție. „Voi merge și în seara asta pentru a depune o plângere, am fost plimbat între secții aseară. Dar ce mă deranjează pe mine este că dacă eu, care mă consider instruit pe partea asta de online, am pățit-o, am picat în plasă, mă gândesc cât de ușor pot fi păcăliți și alți oameni”, mai spune bărbatul.
Şi un preot din Corbeanca a păţit acelaşi lucru. După ce a accesat un link infectat, telefonul a început să sune fără oprire, oamenii dorind să îi trimită bani. În doar o oră, preotul a primit peste 200 de apeluri, suma cerută fiind de 1.800 de lei.
Ieri, după prânz, au început să sune telefoanele, să primesc bani, dar telefoane nu vă imaginaţi, cred că într-o oră şi ceva am răspuns la peste 200 şi ceva de telefoane de la persoane care voiau să îmi trimită bani. Suma era 1.800 de lei”, a povestit preotul Cosmin Brânzea pentru observatornews.ro
Pentru a evita astfel de fraude, specialiștii recomandă prudență. Dacă primiți un mesaj prin care vi se solicită bani, este esențial să verificați autenticitatea cererii, sunând direct persoana în cauză. De asemenea, este important să activați autentificarea în doi pași pentru conturile de WhatsApp. Această măsură de securitate suplimentară face mult mai dificilă compromiterea contului, chiar dacă hackerii obțin acces la codul SMS inițial.
Foto: Shutterstock
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Accident cu victimă pe DN 7! Un tânăr de 21 de ani a intrat cu mașina într-un vehicul parcat