Noi schimbări în Codul Rutier: Vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive și persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică

de | 05.07.2024 11:08 | Național, Lifestyle

Codul Rutier a fost modificat, la finalul lunii iunie, printr-o ordonanță de urgență adoptată de Guvern. Potrivit noilor reglementări, vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive și persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică.

Cei care refuză testarea vor fi sancționați, iar amenzile pot ajunge până la 1.320 lei.

Cei care conduceau aceste vehicule sub influența alcoolului erau sancționați și înainte, însă noile reguli, care se aplică din 9 iulie, clarifică aspectele legate de sustragerea de la testare.

Se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:
– situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
– săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz”, se arată într-un comunicat al MAI

Astfel, potrivit MAI, Guvernul a adoptat în ședința din 28 iunie 2024 Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne.

Au fost aprobate noi reglementări și pentru testarea șoferilor, inclusiv posibilitatea solicitării unui al doilea test, în anumite condiții. În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Conform noilor reglementări, șoferii care refuză testarea privind consumul de alcool si de substanțe psihoactive vor rămâne fără permisul de conducere până la aflarea rezultatelor analizelor de sânge.

Foto descriptiv istockphoto

Citiți, de asemenea, pe anchetaonlione.ro

Lucrări pe Autostrada A1 București-Pitești. Restricții de trafic

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Afacerilor Interne

Ultimele articole