Veste bună pentru România: Școala de la Bunești (Mălureni) a câștigat Marele Premiu European de Arhitectură Philippe Rotthier 2024! Acest premiu vine ca o recompensă morală pentru munca depusă de ”toți constructorii Școlii de la Bunești din ultimele 16 veri”, dar și pentru cei ”care au construit până la noi din lemnul, pământul și piatra locului”.
Creat în 1982, Premiul European de Arhitectură Philippe Rotthier recompensează opere de valoare colectivă și culturală, înrădăcinate în regiunea lor, folosind materiale naturale într-un mod durabil, bazându-se pe geniul orașului european din dialog cu trecutul și istoria. Lucrările premiate sunt selectate de juriul formate din personalități europene de top. Totodată, juriul, prezidat de Maurice Culot, a ales adesea să selecteze lucrări uneori puțin cunoscute și să recunoască abordările originale, cum ar fi cele ale lui Eusebio Leal Spengler, pentru restaurarea orașului Havana, sau cea a regizorului Emir Kusturica pentru satul său Küstendorf din Serbia. Orașe și instituții au fost, de asemenea, distinse cu Premiul Philippe Rotthier, inclusiv Bayonne, Palermo în Italia, Poundbury în Regatul Unit, Dresda din Germania și campusul Äkroken din Suedia. Philippe Rotthier s-a născut în 1941. După ce s-a calificat ca arhitect, în 1964 la École de la Cambre la Bruxelles, Philippe Rotthier a lucrat cu arhitectul André Jacqmain și în 1967 a fost membru fondator al Atelier d’Architecture de Genval. În 1973, s-a stabilit pe insula Ibiza unde a construit si renovat 80 de case în stil vernacular. În 1982 a fondat Premiul European pentru Reconstrucția Orașului și în 1986 Fundația pour l’Architecture la Bruxelles. În 1985 a fondat Taller d’Estudis de l’Hàbitat Pitiús în San José care lucrează pentru a proteja habitatul tradițional Ibiza. În 2011, a fondat Arhitectura Muzeu, La Loge din Bruxelles, dedicat creației contemporane. În 2024, Premiul European de Arhitectură Philippe Rotthier a recompensat proiectele, dezvoltări urbane și rurale finalizate în ultimii cinci ani care promovează arhitectură în armonie cu natura, identitatea locală, istoria, materiale naturale și de lungă durată, tehnici de construcție. Premiul este deschis constructorilor, arhitecților, meșterilor și urbaniștilor.
”Un premiu pentru România
Dragi prieteni, vă împărtășim o veste de care ne bucurăm nu numai împreună cu toți constructorii Școlii de la Bunești din ultimele 16 veri, ci cu toate generațiile care au construit până la noi din lemnul, pământul și piatra locului, de pe Valea Vâlsanului până pe valea Tibrului, Eufratului, Orontelui și Iordanului. Asemeni văilor care rostogolesc aceeași apă de la întemeierea lumii, la Bunești am repetat gesturi ancestrale, gesturile edificării, pentru care omul durează mai mult decât construcția.
Le mulțumim tuturor oamenilor care s-au pus în operă cu priceperea, pasiunea și darurile lor și alături de care am construit „o mică eternitate”, așa cum spune un prieten curtean de la Argeș.
Școala de la Bunești a câștigat Marele Premiu European de Arhitectură Philippe Rotthier 2024”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Școlii din Bunești.
Sursă foto: FB Școala de la Bunești
Citiți, de asemenbea, pe anchetaonline.ro: