Unitățile de învățământ preuniversitar vor fi supravegheate audio-video, pentru a oferi elevilor un climat mai sigur. Ordinul nr. 3781/2025 emis de Ministerul Educației și Cercetării, legat de monitorizarea școlilor, a fost publicat recent în Monitorul Oficial.
Sistemele audio-video pot fi instalate în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de festivități, pe holurile căminelor sau ale internatelor, precum și în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și a grupurilor sanitare. Potrivit Ministerului Educației, conform procedurii, școlile au obligația de a folosi înregistrările doar pentru cercetarea cazurilor de violență, respectiv, a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și a valorilor și de a utiliza doar camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit configurarea sau accesul din afara unității de învățământ.
De asemenea, unitățile de învățământ trebuie să desemneze o persoană cu atribuții de monitorizare a funcționării sistemului de supraveghere audio-video, precum și un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal, iar înregistrările audio-video nu pot fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor.
„Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivate, aprobate de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar, reprezentații inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar. Cererea trebuie să conțină și perioada corespunzătoare pentru care se solicită accesul la înregistrări.”, transmite Ministerul Educației.
Violența în școli și bullyingul sunt fenomene întâlnite din ce în ce mai des, iar în anul 2024, 19.500 de elevi și cadre didactice din Argeș au participat la peste 600 de activități organizate de polițiștii Biroului de Siguranță Școlară privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, a infracțiunilor contra patrimoniului, a absenteismului școlar, a fenomenului de bullying/cyberbullying, a consumului de droguri sau a traficului de persoane.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Încep înscrierile la creșele din Pitești pentru anul școlar 2025-2026