Se modifică structura anulului școlar 2022-2023! Elevii ar putea avea mai multe vacanțe

de | 30.03.2022 12:45 | După subiect, Importante, Național, Știri

Veste uriașă pentru elevii din România! Ministerul Educației pregătește schimbări majore pentru anul școlar 2022-2023, iar structura ar putea fi complet nouă, nemaivăzută până acum în sistemul de învățământ românesc.

An școlar 2022-2023: se discută renunțarea la semestre și trimestre

Astfel, potrivit surselor Edupedu.ro., s-ar putea renunța la semestre și trimestre, fiind introdus un an școlar cu 5 module de învățare.

Vom avea 5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face”, spun sursele Edupedu.ro.

O altă propunere este reprezentată de renunțarea la teze și introducerea unei evaluări periodice.

De asemenea, școala ar putea începe mai devreme, 5 septembrie fiind data la care ministrul Educaţiei îşi doreşte să înceapă cursurile, deoarece România are cel mai scurt an şcolar din Europa.

Mai mult, elevii ar putea avea mai multe vacanțe: prima în luna octombrie, iar a doua ar fi vacanța de iarnă sau de Crăciun, care ar putea să dureze 3 săptămâni. I-ar urma una scurtă, de o săptămână, în februarie.

În aprilie ar putea avea vacanță de primăvară dedicată Sărbătorilor Pascale, iar în data de 16 iunie ar începe vacanţa mare.

an scolar vacante

Vacanțe mai multe, săptămâni atractive și renunțarea la teze.

„Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE”, au mai spus sursele.

O altă noutate despre care se discută la nivelul Ministerului Educației este introducerea unei săptămâni „verzi” ,în luna mai, când cursurile școlare ar urma să se facă preponderent în aer liber.

Conform studiilor, 95,5%, dintre părinți și-ar dori ca o parte din orele de la școală să fie în aer liber. Cei mai mulți părinți (63,8%) consideră că, prin derularea unor ore în aer liber, copiilor lor li s-ar părea mai interesante lecțiile în afara sălii de clasă. 58,6% dintre părinți sunt conștienți că timpul petrecut în aer liber îl ajută pe copil să fie sănătos.

scoala in natura

Printre aspectele pozitive ale desfășurării unui anumit număr de ore în aer liber, s-au mai regăsit dezvoltarea creativității, îmbunătățirea cooperării și lucrul în echipă, mersul cu plăcere la școală, dezvoltarea independenței, îmbunătățirea stimei de sine și faptul că s-ar putea să-i ajute la soluționarea conflictelor care pot apărea între elevi.

În ceea ce privește poziția cadrelor didactice, acestea au semnalizat că școlile unde profesează nu dețin spații adecvate  pentru desfășurarea orelor în aer liber, dar tot de la domniile lor au venit și variate soluții:  amenajarea unor astfel de zone în curtea școlii sau scoaterea copiilor în parcuri.

Sorin Campeanu

Sorin Campeanu. Foto: gov.ro

Ministrul Sorin Cîmpeanu a detaliat, pentru reporterii de la TVR 2, cele mai importante elemente ale noului an școlar, așa cum se arată după aplicarea modificărilor gândite:

SĂRBĂTORILE MARI: CRĂCIUNUL ȘI PAȘTELE

Perioada  sărbătorilor de iarnă trebuie să fie o vacanță clară pentru elevi și se va propune ca această vacanță să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare.

Pentru sărbătorile pascale, se propune perioada 7-18 aprilie.

Rezultă deci două mari vacanțe, care împart în trei secțiuni anul școlar.

PERIOADELE DE CURSURI ATRACTIVE

Este foarte probabilă introducerea Săptămânii Altfel în perioada de toamnă, adică în prima parte a anului școlar.

Și, de asemenea, tot în această perioadă va fi prevăzută o săptămână de vacanță pentru toți elevii…Cred că vom formula propunerea ca, la final de octombrie, să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii: ciclul primar, gimnazial și liceal.

Includerea unei săptămâni verzi în care elevii să învețe în afara școlii despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziționată în luna mai.”

Tot pentru… atractivitate, dincolo de vacanța de Crăciun, ar mai putea urma una, de o săptămână, în februarie, cu dedicație pentru mini-vacanțele de ski și practicarea sporturilor de iarnă.

» Între timp, dacă ești părinte sau elev, citește neapărat și: Urmează 2 săptămâni de vacanță și apoi vin examenele! Vezi calendarul acestora!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole