▼ La Spitalul Mioveni, casa de avocatură a secretarului de stat costă mai puţin decât un jurist angajat şi munceşte de toţi banii.
Deşi relativ puţin cunoscut opiniei publice din Argeş, Adrian Ţuţuianu este un nume cu notorietate în cercurile politice şi mai ales în judeţul vecin Dâmboviţa, al cărui preşedinte de Consiliu Județean a fost vreme de câţiva ani buni.
Dat afară din PSD de către Liviu Dragnea în 2018 după ce în spaţiul public au apărut înregistrări în care critica partidul din care făcea parte şi o parte dintre colegii din guvern, fostul ministru al Apărării Adrian Ţuţuianu a revenit pe cai mari în septembrie 2022, atunci când a fost numit secretar general adjunct al guvernului, cu rang de secretar de stat. Revenit pe o funcţie publică, Ţuţuianu a fost nevoit să declare contractele pe care casa lui de avocatură le încheiase cu diverse instituţii ale statului. Printre ele şi instituţii din Argeş.
Potrivit declaraţiei de interese depuse imediat după instalarea în funcţie, Adrian Ţuţuianu deţine 800 de părţi sociale în cadrul Societăţii Civile de Avocatură „Țuțuianu, Mureșan & Asociații”.
Ţuţuianu a câștigat contractele când ieșise din viața politică
La începutul anului 2022, în perioada în care, rămas pe dinafara scenei politice, fostul senator şi fost preşedinte al CJ Dâmboviţa se întorsese la profesia lui de bază, cea de avocat (membru în Baroul Dâmboviţa), a încheiat câteva contracte de asistenţă juridică şi reprezentare inclusiv cu o serie de instituţii publice. Astfel, în data de 3 ianuarie 2022, pe când nu ocupa funcţia de conducere din Secretariatul General al Guvernului, a semnat la Mioveni nu mai puţin de patru contracte cu instituţii sau societăţi aflate în subordinea Primăriei şi Consiliului Local Mioveni, atribuite prin încredinţare directă:
- cu Spitalul Orăşenesc Mioveni – 120.000 lei pe o perioadă de 12 luni
- cu Clubul Dacia Mioveni – 36.000 lei pe o perioadă de 12 luni
- cu Clubul Sportiv Mioveni – 48.000 lei pe o perioadă de 6 luni
- cu Servicii Generale SRL Mioveni – 24.000 lei pe o perioadă de 6 luni.
După ce Adrian Ţuţuianu a devenit secretar de stat, casa de avocatură în care este asociat şi-a reînnoit contractele cu o parte din clienţii de la Mioveni, noile înţelegeri fiind parafate în data de 6 ianuarie 2023:
- cu Spitalul Orăşenesc Mioveni – 120.000 lei pe o perioadă de 12 luni
- cu Clubul Sportiv Mioveni – 36.000 lei pe o perioadă de 12 luni
- cu Servicii Generale SRL Mioveni – 48.000 lei pe o perioadă de 12 luni.
Nu ştim în ce măsură s-au derulat contractele cu celelalte instituţii, însă pentru Spitalul Mioveni se pare că avocaţii din Dâmboviţa muncesc de toţi banii. O spune cu mâna pe inimă proaspătul manager al unităţii medicale, Codruţ Schneider, care a lucrat ani buni în mediul privat şi care afirmă că nu poate concepe cheltuirea fără sens a banilor instituţiei.
Acesta ne-a povestit că – înainte să fie semnate contractele cu casa de avocatură – spitalul avea un jurist care, pe lângă faptul că costa spitalul mai mult de 10.000 lei pe lună cât se plăteşte acum pentru serviciile juridice externalizate, nu prea avea habar de ce trebuie să facă. De asemenea, managerul ne-a explicat că, în relaţia cu Spitalul Orăşenesc Mioveni, casa de avocatură este reprezentată de partenera lui Adrian Ţuţuianu, avocata Florina-Ramona Mureşan.
Obişnuiţi cu contractele de formă, încheiate de şefii din administraţia publică cu foştii prieteni şi colaboratori, l-am întrebat pe directorul Spitalului Mioveni dacă societatea de avocatură dâmboviţeană prestează servicii juridice în mod corespunzător, raportat la valoarea contractului. În replică, Codruţ Schneider ne-a asigurat că avocata Mureşan munceşte cu vârf şi îndesat, prezentându-ne în acest sens două documente transmise chiar în ultimele zile de aceasta, legat de o serie de situaţii care necesitau asistenţă juridică.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: