anchetaonline.ro

Secretul cozonacului pufos de Crăciun: cum se face pas cu pas, ca pe vremea bunicii

de | 24.12.2025 09:31 | Județean, Lifestyle

În multe gospodării din România, pregătirea cozonacului este ritualul care anunță cu adevărat apropierea Crăciunului. Cu zile bune înainte de Ajun, bucătăriile se umplu de miros de lapte cald, vanilie și coajă de lămâie, iar rețetele se transmit din generație în generație, cu mici secrete bine păstrate.

Cozonacul se face, tradițional, din ingrediente simple, dar de calitate: făină albă cernută de mai multe ori, ouă proaspete, lapte, zahăr, drojdie și unt sau ulei. Gospodinele spun că reușita începe cu respectarea temperaturii ingredientelor și cu răbdarea la frământat. Aluatul trebuie lucrat îndelung, până când devine elastic și se desprinde de mâini, semn că va crește frumos. Lăsați timp de câteva ore toate ingredientele să ajungă la temperatura camerei unde veți face cozonacul.

Umplutura este, de cele mai multe ori, bogată: nucă măcinată, cacao, rahat sau stafide, iar în unele zone se adaugă mac sau cremă de ciocolată. După dospire, cozonacul se împletește cu grijă, se unge cu ou și se coace lent, pentru a rămâne pufos în interior și rumen la exterior.

Pentru multe familii, cozonacul nu este doar un desert, ci un simbol al belșugului, al răbdării și al bucuriei de a fi împreună de sărbători.

Iată o rețetă pentru doi cozonaci: Pentru aluat:

  • circa 1 kg de făină pentru cozonaci
  • 200 ml unt topit  și răcit
  • 500 – 600  g lapte cald
  • 5 gălbenușuri
  • 100 – 200  g zahăr
  • 50 g drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată
  • 1 esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie sau portocală

Pentru umplutura:

  • 150 – 250  g rahat
  • 200 – 300  g nuca macinata
  • 100 -150 g stafide
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 2 linguri de cacao.
  • 1 lingură de semințe de mac.

Peste drojdia mărunțită se pune o lingură de faină, una de zahăr și 2-3 linguri de lapte până când se formează o maia, o pastă ce va ajuta cozonacul să crească maximum 20 de minute.

Pentru aluat: se amestecă bine laptele călduț cu zahărul. Gălbenușurile se bat bine cu un praf de sare.

Se cerne bine făina, o dată sau de două ori. Peste făină se pune maiaua, gălbenușurile, coaja de lămâie sau portocală, esența și treptat se pune laptele și se încorporează bine. Urmează să fie adăugat treptat untul. Toată compoziția va fi frământată bine circa 15-20 minute și apoi este lăsat să se odihnească până se dublează.

Compoziția: nuca se amestecă cu cacao și zahăr. Apoi se pune 1-2 linguri de lapte pentru a forma o pastă mai groasă.

După ce aluatul a crescut se împarte în patru părți egale, care se vor întinde cu mâinile unse cu ulei. După ce foile sunt întinse se pune din compoziția cu cacao, peste care se pune stafide și rahat. Fiecare parte se rulează. Ulterior se iau câte două părți rulate și se împletesc și se pun în formă. Se mai lasă la crescut încă 30-60 minute în formă la crescut. Apoi se ung cu gălbenuș, se pune puțin zahăr pe deasupra și semințe de mac.

În final se bagă la cuptor pentru 40-50 de minute la 180°C.

Foto descriptiv. Sursă foto: AV, anchetaonlinae.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(Video) Simona Bucura-Oprescu, urare pentru 2026: „În Noul An să aveți putere să realizați tot ce v-ați propus”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: