Semnificația istorică a Zilei Naționale a României. 1 Decembrie – programul evenimentelor

de | 01.12.2024 08:30 | Național, Lifestyle

Pe 1 decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională a României. Celebrăm Marea Unire din 1918, un moment crucial în istoria națională în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit într-un stat național, România. Momentul a consolidat unitatea națională și identitatea poporului român. Această zi simbolizează nu doar unirea provinciilor istorice, ci și lupta pentru autodeterminare și recunoașterea identității românești pe plan internațional. De la adoptarea acestei date ca zi națională în 1990, românii continuă să celebreze valorile democrației, diversității etnice și locale, evidențiind semnificația profundă a unității naționale.

În vara anului 1990 data de 1 decembrie a fost decretată Ziua Naţională a României. Mai precis prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Între anii 1866 şi 1947, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la data de 10 Mai, iar începând cu anul 1948 şi până în 1989 la data de 23 august.

Să ne reamintim că Transilvania, Banatul şi Bucovina s-au aflat în componența Austro-Ungariei, iar Basarabia, în imperiul țarist. În anul 1918 mariile imperii s-au prăbuşit și astfel popoarele şi-au afirmat dreptul la autodeterminare. Barasabia a fost primul teritoriu românesc care s-a unit cu Regatul României, urmată de Bucovina, iar la 1 decembrie a urmat Transilvaniei. Astfel, pe data de 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România. Actul a fost votată în unanimitate și s-a decis astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

”Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.”, este fragmentul de început al textului Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia, potrivit wikipedia.

Mai târziu, pe data de 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România. La data de 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria, s-arecunoscut la nivel internaţional unirea Bucovinei cu România. Mai târziu, la data de 4 iunie 1920, prin încheierea de Puterile Aliate și Asociate și Ungaria, a Tratatului de pace de la Trianon, a fost recunoscutăunirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

În Piața Arcul de Triumf din București, de la ora 10.00

Cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcul de Triumf din București, de la ora 10.00 are loc parada militară națională. La eveniment vor defila aproximativ 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română. Vor putea fi admirate și aproximativ 190 de mijloace tehnice și 45 de aeronave. Alături de militarii români, la parada militară vor defila și aproximativ 240 de militari străini.

În Pitești, parada începe la ora 11:00

Programul stabilit pentru evenimentele din 1 Decembrie începe cu ceremonie militară și religioasă, de la ora 10.00, la Cimitirul Eroilor. Iar, apoi, cetățenii sunt așteptați în Piața Vasile Milea, de la ora 11.00 pentru ceremonia militară- partea cea mai așteptată, care va include defilarea forțelor de ordine.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Educației

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alegeri parlamentare 2024. S-au deschis secțiile de votare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare: