Desemnarea lui Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru este „o alegere firească” – declară senatorul PNL Mihai Coteț, făcând apel la reforme urgente în administrație și la o austeritate bugetară aplicată echitabil. În același timp, senatorul nu exclude posibilitatea majorării TVA, ca măsură temporară de redresare fiscală.
Ilie Bolojan – făcut premier în primul rând datorită susținerii românilor
„Nominalizarea lui Ilie Bolojan în calitate de prim-ministru al României este o alegere firească. Este un om care a arătat, în mod concret, ce înseamnă administrația eficientă, reducerea risipei și orientarea către rezultate. Nu promisiuni, ci fapte. Nu vorbe goale, ci proiecte duse la capăt. Asta a fost cartea sa de vizită, iar șansa că îl avem premier nu se datorează partidelor, ci românilor și presiunii făcute de încrederea pe care aceștia o au în Ilie Bolojan.”
Mihai Coteț susține că o eventuală guvernare condusă de Bolojan ar trebui să semnaleze o schimbare de paradigmă în relația statului cu banii publici: „Nominalizarea sa constituie un semnal clar că nu mai merge ca până acum, că înainte de a cere solidaritate din partea poporului român, statul trebuie să chibzuiască banul așa cum trebuie, să elimine sinecurile și risipa, să promoveze meritocrația și profesionalismul, să fie eliberat de funcții politice inutile.”
Potrivit senatorului liberal, actualul model administrativ este „suprapus și ineficient” și necesită o reformă profundă. Coteț vorbește și despre o prioritizare a investițiilor care pot avea impact economic și social real. Acesta afirmă că „bugetul României este sufocat de cheltuieli inutile. E nevoie de o auditare drastică și de prioritizare a investițiilor cu impact real în economie și societate. Aceasta presupune austeritate asumată, cu sacrificii și ajustări financiare, dar făcute echitabil și transparent.”
Măsuri realiste, nu populiste
Totodată, senatorul atrage atenția că eliminarea risipei și restructurarea administrației sunt măsuri necesare, dar care nu aduc efecte imediate asupra bugetului de stat. Tocmai de aceea, senatorul liberal susține că o creștere temporară a TVA ar putea fi acea soluție nedorită, dar necesară.
„Sincer, nici eu nu vreau să crească TVA, dar faptul că eliminăm sinecuri, tăiem sporuri aberante sau restructurăm administrația nu înseamnă automat că mâine avem bani la buget, sau că deficitul bugetar scade imediat. Acestea sunt măsuri necesare, dar care necesită timp, pentru că modificarea legilor înseamnă timp și voința politică a unei majorități parlamentare, care să fie de acord cu reformele ce presupun eliminarea sinecurilor, reducerea birocrației prin digitalizare, reorganizare administrativ-teritorială etc. România are acum o problemă stringentă legată de cash flow-ul bugetar. Statul se împrumută la dobânzi prea mari pentru a acoperi cheltuielile curente. Nu putem continua așa, iar deficitul bugetar trebuie redus urgent. Cum faci rost de bani pe termen scurt, fără a pune o presiune mare pe economie și pe populație? O soluție, 2% în plus la TVA. Majoritatea statelor europene au procente mai mari la cota TVA decât are România. E posibil ca aceste două procente în plus să fie compensate de o scădere a inflației, pe măsură ce se echilibrează raportul dintre cerere și consum, care acum este disproporționat mai mare în zona consumului.”
Senatorul atrage atenția că ajustările bugetare nu pot fi făcute din iluzii contabile și că efortul de reducere a deficitului trebuie să fie realist: „Nu poți inventa bani din nimic. Iar faptul că «nu mai dai ceva, ce oricum nu mai aveai de unde da» (sporuri, sinecuri, majorări de venituri etc.) nu umple automat pușculița goală. Da, eliminăm risipa – și asta trebuie făcut urgent. Dar nu ne putem minți că asta va acoperi, rapid, un deficit istoric.”
Material realizat de Iulia Bădulescu.
Sursă foto: editia tiparita
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Guvernul Bolojan prinde contur: PNL își definitivează oamenii, PSD continuă discuțiile