Senzațional: o poți citi doar cu lupa! Carte de 2 cm și 87 pagini

de | 10.02.2025 11:04 | Județean, Lifestyle

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș reprezintă un adevărat far al culturii și educației în comunitatea argeșeană. Cu o bogată colecție de peste 400.000 de publicații, inclusiv cărți rare și valoroase, această instituție nu doar că păstrează istoria, dar și promovează valorile culturale prin diverse activități și evenimente. De la lansări de carte la expoziții tematice, biblioteca se dovedește a fi un loc de întâlnire pentru iubitorii de literatură și cunoaștere, onorând astfel tradiția culturală a județului Argeș.De altfel, în fondul Colecțiilor Speciale, vizitatorii pot descoperi și cărţile miniaturale sau cărțile-liliput, iar dintre acestea cel mai vechi și valoros, este volumul „Le petit fabulist“, o culegere, în limba franceză, cuprinzând 13 fabule.

Sursă foto: FB CJ Arges

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș este o instituție publică de cultură, coordonată și finanțată de Consiliul Județean Argeș. Are misiunea de a promova cunoașterea și de a satisface interesele de studiu, lectură, informare, documentare, educare și recreere pentru întreaga comunitate argeșeană.

Sursă foto: FB CJ Arges Sursă foto: FB CJ Arges

Biblioteca oferă cititorilor săi peste 400.000 de publicații, colecții enciclopedice reprezentative de cărți, periodice, documente grafice și audio-vizuale, românești și străine. ”În Colecțiile Speciale, biblioteca păstrează un fond de carte veche, cu mare valoare bibliofilă și istorică. În fondul Colecțiilor Speciale, vizitatorii pot descoperi și cărţile miniaturale sau cărțile-liliput, adevărate opere de artă, lucrate cu rafinament și atenţie la detalii. Dintre acestea, cel care atrage toate privirile, fiind totodată și cel mai vechi și valoros, este volumul „Le petit fabulist“, o culegere, în limba franceză, cuprinzând 13 fabule. Publicat la începutul secolului al XX-lea, la Paris, în tipografia renumitului gravor și tipograf Firmin Didot, volumul are 87 de pagini, lungimea de doar 2,5 cm și lățimea de 2 cm. Deși are dimensiunea unei monede, textul poate fi citit fără lupă”, se arată în informarea publicată de cei de la CJ Argeș. .

Sursă foto: FB CJ Arges

În cadrul Bibliotecii Județeane „Dinicu Golescu” Argeș sunt organizate și numeroase activități destinate atât adulților, dar și copiilor. În fiecare săptămână, au loc lansări de carte, cursuri, ateliere, evenimente și expoziții tematice. Totodată, în colaborare cu alte instituții publice și bibliotecile din județ, sunt derulate și alte proiecte de impact în viața socială a comunității. Printre evenimentele cele mai îndrăgite de publicul argeșean, se numără târgurile de carte pe care Biblioteca Județeană Argeș le organizează. Festivalul Junior Fest și Salonul Cărții Argeșene reunesc edituri de prestigiu și au ca scop promovarea valorilor literaturii prin organizarea de lansări de carte, lecturi publice, dezbateri, vernisaje de artă plastică, expoziţii de carte cu vânzare.

Informațiile despre activitățile și evenimentele programate sunt afișate pe site-ul instituției – https://www.bjarges.ro/ – la secțiunea Calendar evenimente. Pe site, biblioteca pune la dispoziția cititorilor săi și un Catalog on-line, un instrument prin care utilizatorii pot avea acces la informații legate de fondul de documente al Bibliotecii Județene Argeș.

Sursă foto: FB CJ Arges

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș ne întâmpină cu bustul din bronz al boierului Dinicu Golescu, realizat de artistul plastic piteștean Vasile Rizeanu. Dinicu Golescu a înființat, în perioada 1926-1930, pe domeniul său de la Golești, prima şcoală cu predare în limba română din sudul ţării pentru copiii din sat care doreau să învețe. Şcoala Slobodă Obştească de la Goleşti a fost o instituţie-model pentru prima jumătate a secolului XIX. Indiferent de rangul social pe care-l aveau, elevii beneficiau de cursuri şi manuale în mod gratuit. Din acest motiv, biblioteca poartă numele boierului Dinicu Golescu, acesta devenind patronul spiritual, întrucât a avut un rol important în dezvoltarea județului Argeș. Site web: https://www.bjarges.ro/. Adresa: Str. Victoriei, nr. 18, Pitești, jud. Argeș.

Sursă foto: FB CJ Arges

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Trafic alternativ pe DN 7 Pitești-Râmnicu Vâlcea în urma unui accident

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Goleşti | Pitești

Ultimele articole