Service-urile clandestine, în vizorul RAR! Amenzi de 7,3 milioane de lei în 2024

de | 24.02.2025 23:53 | Județean, Economic

Registrul Auto Român (RAR) a desfășurat, în 2024, peste 4.500 de controale în ateliere de reparații auto, stații de inspecție tehnică periodică, centre de dezmembrări și alte unități din domeniu. În urma acestor verificări, inspectorii au aplicat sancțiuni în valoare totală de 7,3 milioane de lei, descoperind numeroase nereguli care pun în pericol siguranța rutieră.

Foto7 - Service-urile clandestine, în vizorul RAR! Amenzi de 7,3 milioane de lei în 2024 Foto1 - Service-urile clandestine, în vizorul RAR! Amenzi de 7,3 milioane de lei în 2024

RAR atrage atenția că „folosirea unor componente omologate, dar montate la un atelier clandestin, nu înseamnă automat o lucrare bine realizată!”. Conform instituției, doar anul trecut au fost blocate 18 transporturi de piese auto neconforme, după solicitările autorităților vamale.

Foto6 - Service-urile clandestine, în vizorul RAR! Amenzi de 7,3 milioane de lei în 2024 Foto8 - Service-urile clandestine, în vizorul RAR! Amenzi de 7,3 milioane de lei în 2024

Pentru a evita riscurile, RAR recomandă verificarea listei service-urilor autorizate pe site-ul www.rarom.ro. România avea, la finalul anului trecut, aproximativ 12.500 de service-uri auto autorizate, fiecare având specificate tipurile de intervenții pentru care este acreditat.

Le recomandăm posesorilor de autovehicule să se gândească din următoarea perspectivă la economia pe care cred că o fac atunci când aleg să meargă într-un atelier improvizat. În cazul în care calitatea lucrărilor nu este cea dorită, nu există o garanție reală pentru intervenția efectuată, iar apoi intervine dificultatea în a demonstra că autovehiculul va fost reparat în acel atelier, atunci când sesizați autoritățile. Altfel spus, acțiunile legale împotriva persoanelor neautorizate care desfășoară activități de reparații necesită mai mult timp și mai multe resurse implicate”, atenționează ing. Mihai Dogărescu, șeful Direcției Supraveghere Piață.

Pentru cei care întâmpină probleme cu un service auto, RAR oferă și posibilitatea concilierii între clienți și agenții economici, o metodă menită să rezolve neînțelegerile fără a ajunge la acțiuni legale.

RAR a implementat posibilitatea concilierii între clienți și agenții economici, o metodă prin care specialiștii noștri încearcă să medieze neînțelegerile cu acordul părților, salvând astfel timp și resurse. Concilierea este posibilă doar dacă reclamantul își manifestă acordul pentru acest proces.”, transmit reprezentanții RAR

Într-o eră digitalizată, RAR nu supraveghează doar service-urile fizice, ci și piața online, verificând producătorii, importatorii și distribuitorii de autovehicule, echipamente, piese de schimb și servicii auto.

Inspectorii RAR subliniază că scopul nu este doar aplicarea sancțiunilor, ci și protejarea șoferilor.

Foto: RAR

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Au furat peste 3 tone de motorină din camioane

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole