Astăzi, pe 8 septembrie, creștinii sărbătoresc cu entuziasm Nașterea Maicii Domnului ori Sfânta Maria Mică, cum este cunoscută în popor. Această zi vine cu o serie de tradiții și obiceiuri. În această zi femeile se roagă pentru a avea copii, iar cei care vor să se căsătorească, se roagă pentru a-şi găsi perechea.
Fecioara Maria, născută din părinții Ioachim și Ana, a fost aleasă de Dumnezeu pentru a deveni Maica Fiului Său, împlinind astfel profețiile biblice. Nașterea ei, după ani de rugăciuni și așteptare, a adus speranță și fericire în inimile credincioșilor, vestind apropierea unei noi ere, potrivit celor de la crestinortodox.ro. În ceea ce privește, numele de „Maria”, potrivit sursei citate, acesta provine din ebraicul „Aia”, care înseamnă „Domn” și se tălcuiește „Doamnă”, deoarece ea domnește și stăpânește peste cele cerești și pământești ca Maică a lui Dumnezeu.
Astăzi se merge la slujbe, unde credincioșii cer sănătate, belșug și iertarea păcatelor. De asemenea, în această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria. Mănăstirile și bisericile dedicate Fecioarei Maria sunt deosebit de aglomerate în această perioadă, pelerinii venind din toate colțurile țării pentru a-și exprima devotamentul și a cere ajutorul Maicii Domnului.
Superstiții
Naşterea Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor treburi specifice din gospodărie, cum ar fi culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă. De altfel, se obișnuiește să se aducă la biserică primele roade ale toamnei pentru a fi binecuvântate de preot.
Conform credințelor populare, în această zi nu se spală rufele și nici nu se face curățenie, întrucât există convingerea că aceste activități ar putea atrage răul. Este un moment în care femeile se roagă pentru a avea copii, iar cele care sunt deja însărcinate cer ajutorul Maicii Domnului pentru a avea o naștere ușoară. De asemenea, tinerii care vor să se căsătorească se roagă pentru a-și găsi perechea. Această zi este rezervată nu doar credinței, ci și bucuriei familiilor care sărbătoresc nume ca Maria, Marian și derivate ale acestora.
În popor se spune că vremea din ziua de Sfânta Maria Mică prevestește cum va fi toamna și iarna. Astfel, dacă este o zi călduroasă, se așteaptă o toamnă lungă și blândă, iar dacă este o zi ploioasă, se prevestește o iarna va fi grea și geroasă.
Foto descriptiv. Sursă foto: observatornews.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Patru medalii pentru România la Olimpiada Internațională de Informatică 2024