Două tragedii au avut loc în acest weekend, în județele Giurgiu și Cluj, în timpul tradiționalelor mese de pomana porcului. Două persoane au murit după ce s-au înecat cu bucăți de carne.
Primul incident a avut loc pe 14 decembrie, în comuna Toporu, județul Giurgiu, unde un bărbat de 67 de ani a murit după ce s-a înecat cu o bucată de carne în timpul mesei.
Oamenii legii au fost sesizați de eveniment în jurul orei 15:25, de către reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean. Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele decesului.
Cadavrul nu prezenta urme vizibile de violență, acesta fiind transportat la spital în vederea efectuării autopsiei. În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, a transmis pentru giurgiuveanul.ro Ionela-Lucica Găujăneanu, purtător de cuvânt al IPJ Giurgiu.
Tot pe 14 decembrie, la doar câteva ore distanță, în satul Boian din comuna Ceanu Mare, județul Cluj, un bărbat de 48 de ani a murit în aceeași manieră, înecându-se cu o bucată de carne. Era chiar proprietarul porcului tăiat.
Oaspeții care erau la masă cu el au încercat să-l ajute, dar nu au reușit. După ce au sunat la 112, echipajele de ambulanță și poliția au ajuns la fața locului, însă, din păcate, nu au mai putut face nimic pentru el decât să constatate decesul bărbatului.
La fel ca în primul caz, nu au fost găsite urme de violență pe corpul acestuia. Poliția a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă, iar trupul celui decedat a fost transportat la morgă, pentru a fi efectuată necropsia.
Poliția municipiului Câmpia Turzii a fost sesizată, prin apel 112, despre faptul că un bărbat a fost găsit decedat într-un imobil, din comuna Ceanu Mare. La fața locului a fost direcționată o echipă operativă de polițiști și un echipaj medical, constatând că cele sesizate se confirmă, fiind identificată o persoană decedată, respectiv un bărbat de 48 de ani.
Din primele cercetări efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul s-ar fi înnecat cu bol alimentar, pe corpul acestuia nefiind evidențiate urme vizibile de violență.
Trupul acestuia a fost transportat la morga spitalului în vederea efectuării necropsiei, urmând a se stabili cu exactitate cauza decesului.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă” informează IPJ Cluj”, a precizat IPJ Cluj, potrivit turdanews.
Manevra Heimlich, cea mai simplă metodă de a salva viața unei persoane care s-a înecat cu mâncare
Aceste incidente tragice demonstrează încă o dată că este esențial să ştim să avem reacție într-o situaţie de urgenţă. La acest capitol, România se numără printre codașele Europei. Conform statisticilor, 9 din 10 români nu ştiu cum să acorde primul ajutor în astfel de situații.
În cazul în care te îneci cu mâncare este cunoscută manevra Heimlich, cea mai eficientă pentru a elibera căile respiratorii din blocajul produs de alimente. Manevra trebuie executată în cel mai scurt timp, după ce traheea a fost blocată.
Iată însă în ce constă metoda Heimlich, explicată de un angajat al Ambulanței Argeș, care o prezintă de fiecare dată când este invitat la școli în programul Scoala altfel.
Bogdan Crăciun, asistent medical Ambulanța Argeș, transmite că metoda Heimlich este foarte importantă, deoarece este o manevră salvatoare de viață.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Cod portocaliu de viscol puternic în zona de munte a județului Argeș