Sfaturile ANPC la achiziționarea jucăriilor de 1 iunie

de | 28.05.2025 09:46 | Național, Lifestyle

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a transmis recent, printr-o postare pe Facebook, un mesaj important pentru toți părinții care se pregătesc să le ofere cadouri celor mici de 1 Iunie. Oficialul atrage atenția asupra siguranței jucăriilor și oferă o serie de recomandări utile pentru a evita produsele periculoase.

Ziua de 1 Iunie este un prilej minunat de a le oferi copiilor noștri bucurii și cadouri care să le lumineze chipul. O jucărie nouă, atractivă, este adesea cel mai dorit dar – însă este important ca aceasta să fie nu doar plăcută, ci și sigură.”, a transmis Paul Anghel

Recomandările ANPC

Jucăriile trebuie achiziţionate numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, acestea fiind absolut necesare în caz de reclamaţie.

Potrivit sfaturilor directorului ANPC, trebuie respectate câteva reguli, dacă vreți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastră:

1. Cumpărați doar din surse sigure!
Alegeți magazine sau raioane specializate, unde primiți bon fiscal sau factură. Aceste documente sunt vitale în cazul în care doriți să faceți o reclamație.
2. Alegeți jucării potrivite vârstei copilului.
Verificați dacă pe ambalaj sunt menționate avertismente privind vârsta recomandată. O jucărie nepotrivită poate deveni periculoasă.
3. Citiți cu atenție eticheta.
Asigurați-vă că pe jucărie sau pe ambalaj apar următoarele:
  •  Numele și adresa producătorului/importatorului;
  • Numărul unic de identificare (lot, serie, model);
  • Marcajul CE – un indiciu că produsul respectă standardele europene de siguranță.
4. Nu cumpărați jucării fără instrucțiuni în limba română.
Acestea trebuie să includă avertismente specifice, instrucțiuni de utilizare și măsuri de precauție.
5. Atenție la piesele mici!
Evitați jucăriile cu componente detașabile pentru copiii sub 3 ani – aceștia pot înghiți piese mici sau se pot sufoca. Urmăriți mențiunea: „ATENȚIE. Nerecomandat copiilor sub 36 luni. Pericol de strangulare” sau simbolul grafic corespunzător.
6. Acordați atenție jucăriilor „funcționale”
Pentru jucăriile care imită produse reale (aparate, instalații etc.), trebuie să existe avertismentul: „ATENȚIE! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”
7. Fiți precauți cu produsele tip slime!
ANPC a retras de la vânzare jucării tip slime notificate în sistemul Safety Gate ca fiind periculoase, mai ales cele care conțin borax – o substanță toxică ce poate provoca arsuri sau iritații grave. Nu cumpărați produse fără etichete clare sau ambalate necorespunzător!
8. Atenție la jucăriile care imită alimente!
Deși nu sunt comestibile, acestea pot fi confundate cu produse reale și pot pune în pericol sănătatea copiilor.
De asemenea, ANPC recomandă supravegherea copiilor în timpul jocului, chiar dacă jucăria este sigură. Jucăriile destinate copiilor mai mari nu trebuie lăsate la îndemâna celor mici.Verificați regulat starea jucăriilor. Cele uzate sau deteriorate trebuie aruncate, pentru că pot reprezenta un pericol.

Nereguli descoperite de ANPC

În urma controalelor efectuate, comisarii ANPC au descoperit numeroase nereguli, printre care: lipsa marcajului CE, a avertismentelor în limba română sau chiar existența unor produse periculoase: slime-uri toxice, pistoale cu bile, jucării cu lichid sau șnururi periculoase, jucării din pluș fără indicații privind grupa de vârstă etc.

Așadar, siguranța este mai importantă decât aspectul jucăriei.

Dragi părinți, alegerea unei jucării sigure este un act de iubire și responsabilitate.

Să ne bucurăm împreună de Ziua Copilului, cu zâmbete sincere și jucării care aduc veselie – nu riscuri!
La mulți ani tuturor copiilor!”, este mesajul transmis de Paul Anghel tuturor părinților.

Sursă foto: Facebook Paul Anghel

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: