DE AZI! Sistemul Garanţie-Returnare intră în vigoare

de | 30.11.2023 17:18 | Național, Importante, Lifestyle

Românii vor primi bani pentru ambalajele reciclabile datorită sistemului de garanție-returnare, care devine funcțional de astăzi, 30 noiembrie, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem de acest fel din Europa, după Germania, din punct de vedere al numărului de ambalaje procesate.

La achiziționarea băuturilor ambalate, cetățenii vor plăti în plus o garanție de 50 de bani. Ulterior, după ce va fi golit un produs, recipientul va fi dus într-un punct de returnare, într-un magazin sau supermarket, iar garanția plătită va fi recuperată.

Prin urmare, românii vor primi bani pe sticlele goale, câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat.

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

Ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin şi vom avea 7 miliarde astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe, cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare”, a explicat ministrul Mircea Fechet, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Pentru a fi returnate, ambalajele trebuie să fie intacte, să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca acestea să poată fi scanate după formă şi dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare şi sortare. În plus, recipientele trebuie să fie golite de conţinut, deoarece orice cantitate de lichid care rămâne în acestea le afectează greutatea şi există posibilitatea să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate şi cântărite.

În timp ce în mediul urban vor fi aparate speciale care vor prelua PET-urile, în magazinele mici din comune sau sate selectarea se va face manual. Mai exact, vânzătorii vor primi recipientele şi vor returna cumpărătorilor garanţia de 50 de bani, relatează antena3.ro

Specialiștii susțin că această măsură își propune să motiveze oamenii să returneze PET-urile la comercianți și să dezvolte obiceiul de a recicla în mod activ.

ATENȚIE! Recuperarea garanţiei va fi valabilă, după data de 30 noiembrie, doar pentru ambalajele cu sigla „Ambalaj cu garanţie”, deci nu şi în cazul ambalajelor existente, la ora actuală, în stocul comercianţilor.

Din păcate, în prezent, țara noastră se află în coada clasamentului european cu un procent de reciclare de doar 12%. Este nevoie de eforturi suplimentare și de o mai bună educație a populației pentru a îmbunătăți această situație.

Deși în prezent se reciclează aproximativ 40% dintre PET-uri, sticle și cutii de aluminiu, procentul de reciclare al totalului de deșeuri este de doar 12%, în timp ce Comisia Europeană ne impune un procent minim de 16%.

Potrivit sursei citate, pentru acest sistem s-au alocat peste 85 de milioane de euro, iar oficialii speră ca 7 miliarde de deşeuri să fie reciclate anual cu ajutorul acestui program.

Proiectul SGR vizează 80.000 de comercianţi de băuturi, care trebuie să implementeze facilităţi pentru colectarea celor 7 miliarde de ambalaje.

Foto: ziaruldeiasi.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Accident mortal pe DN 7! Un TIR și o dubă s-au ciocnit violent

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mircea Fechet

Ultimele articole