Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, funcțional de astăzi și în Argeș

de | 01.10.2024 16:52 | Județean, Eveniment

Începând de astăzi, 1 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică devine operațional în județul Argeș, alături de alte 17 județe din România, ca parte a eforturilor Poliției Române de prevenire și combatere a violenței domestice.

Acest sistem va permite monitorizarea electronică a agresorilor și asigurarea protecției victimelor, fără a impune măsuri de constrângere, ci supravegherea respectării obligațiilor legale.

Potrivit IPJ Argeș, spațiile destinate monitorizării electronice au fost deja amenajate și echipate cu logistica necesară, iar utilizarea acestui sistem contribuie la prevenirea contactului fizic între agresori și victime. Totodată, sistemul va fi folosit și pentru respectarea măsurilor judiciare, precum arestul la domiciliu sau controlul judiciar.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.”, transmite IPJ Argeș

Monitorizarea se va desfășura automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, prin intermediul unor dispozitive electronice, folosind identificatorii acestora și respectând anumite reguli stabilite. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate care poartă aceste dispozitive va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care generează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică, au fost definite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin care informațiile sunt partajate. Astfel, în timpul monitorizării, nu vor fi divulgate datele despre purtătorii dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestora.

După ce semnalarea este înregistrată în sistem, organul de supraveghere, împreună cu organul judiciar care a dispus obligația de a purta un dispozitiv de monitorizare electronică, va avea acces, conform legislației în vigoare, la datele de localizare ale persoanei care poartă dispozitivul. Acest lucru va permite verificarea respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

Peste 2.500 de cazuri de violență domestică în Argeș, în primele 8 luni ale anului 2024

În primele opt luni ale anului 2024, polițiștii din județul Argeș au intervenit la 2.596 de cazuri de violență domestică, în scădere cu 10.93% față de anul precedent. Tot în acest interval, au fost înregistrate 581 de infracțiuni de violență în familie, reprezentând o scădere de 12.36%. În ciuda scăderii acestor infracțiuni, numărul ordinelor de protecție emise de instanțele de judecată a crescut cu 19.24%, ajungând la 291 de ordine de protecție.

Implementarea acestui sistem de monitorizare electronică în județul Argeș marchează un pas important în protejarea victimelor violenței domestice și asigurarea respectării măsurilor judiciare impuse agresorilor.

 

 

Foto: IPJ Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Înmatriculările de autoturisme noi din România au scăzut în septembrie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole