Veste bună pentru șoferii cu permis pentru categoria B. Ei vor putea conduce şi anumite tipuri de motociclete.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care le permite şoferilor cu permis categoria B să conducă şi motociclete cu o capacitate de cel mult 125 de centimetri cubi, dacă acestea au cutie de viteze automată, relatează observatornews.ro
Noua prevedere este valabilă pentru cei care au vârsta de cel puțin 24 de ani și o vechime a categoriei de cel puțin doi ani.
O altă condiție este dovedirea faptului că au terminat „10 ore de pregătire practică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”.
Proiectul de lege iniţial, adoptat de parlamentari, a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis. El a solicitat reexaminarea legii pentru că „este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat”.
Legea a fost modificată şi prevede că şoferii care deţin categoria B pot conduce motociclete cu capacitatea cilindrică maximă de 125 cm cubi, cu condiţia să aibă vârsta minimă de 24 de ani şi o experienţă de minimum doi ani de conducere pentru categoria B.
În plus, şoferii trebuie să facă dovada, atunci când sunt opriţi în trafic, printr-o adeverinţă de absolvire a unui curs de pregătire practică.
Șoferii care îndeplinesc aceste condiții vor putea conduce motociclete de 125 cmc care au o putere maximă de 11kW (14.75 cai putere), cutie automată.
Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniți, o experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B și fac dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule. Adeverința obținută se înscrie în Registrul național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate”, se arată în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor.
Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Foto descriptiv monden.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Incendiu într-o gospodărie din Bradu! O magazie cu lemne și cereale a luat foc