Argeșeancă la origine, doctor în management și economist de profesie, cu specializări în diplomație, administrație publică și relații internaționale, Sorina Marin reprezintă județul nostru în cadrul administrației publice centrale, la nivel de conducere în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Cu o pregătire profesională și administrativă de peste 20 de ani în domeniul protecției mediului, fiind unul dintre cei mai apreciați profesioniști în gestionarea fondurilor europene. De asemenea, este implicată și la nivel legislativ în transpunerea legislației comunitare în legislația națională. În domeniul tehnic, pe care îl coordonează cu succes, biodiversitatea și biosecuritatea din România, a gestionat numeroase proiecte cu finanțare europeană, în valoare de zeci de milioane de euro.
Sorina Marin își descrie parcursul profesional ca fiind unul normal, cu multe provocări, având o carieră de peste 20 de ani în zona de competență a administrației publice locale, regionale și naționale în domeniul protecției mediului.
Sunt provocări multiple, care îți lasă oportunitatea să te rafinezi ca individ și să poți livra plus-valoare societății în care te-ai născut, crescut, educat și maturizat”, explică aceasta.
O maturizare derivată din educația dobândită și curajul motivat de a reuși ce îți propui
Educația, buna-credință și curajul sunt atuurile care îi pot promova pe tineri în ierarhia profesioniștilor în orice domeniu de activitate, opinează doamna. Spune că face parte dintr-o generație maturizată mai repede decât vremurile trăite, iar acest lucru reprezintă un avantaj în abordarea și gestionarea cumulului informațional de zi cu zi.
Ne adaptăm cu ușurință și depășim momentul fără a fi vulnerabili la situații care par uneori fără rezolvare. Iar această maturizare derivă cu certitudine din educația dobândită și curajul motivat de a reuși ce îți propui. Am mare încredere în noua generație de profesioniști din Argeș. O parte dintre cei pe care îi cunosc asigură managementul unor companii de top sau instituții publice”, completează aceasta.
Noua generație ar trebui să fie definită de buna-credință, o valoare care, dincolo de caracteristicile personale ale fiecărui individ, derivă din construcția lui umană, declară Sorina Marin.
Să mulțumim prezentului și să privim cu încredere în viitor
Suntem generații și generații, influențate de evenimentele sociale, economice, politice și tehnologice ale vremurilor trăite. Mai mult decât atât, valorile mixului de generații duc la provocări și avantaje. Așadar, să ne uităm cu recunoștință în trecut, să mulțumim prezentului și să privim cu încredere în viitor”, afirmă doamna.
Despre sine spune că îi plac provocările profesionale, doi factori care influențează acest lucru fiind partenerii de dialog și implicarea întâlnite în acest proces. Este responsabilă în ceea ce privește aportul profesional în cadrul Ministerului Mediului și rezultatele certifică, mai ales că vorbim de un management performant recunoscut la nivel național sub coordonarea ministrului Mircea Fechet.
Eu am un mare avantaj, experiența pe care am dobândit-o în cadrul instituției de mediu din Argeș și perfecționarea continuă în țară și străinătate. Toate cumulate au dus la generarea celor mai bune decizii în activitatea pe care o coordonez în cadrul ministerului”, adaugă doamna.
Legat de impactul globalizării asupra oportunităților de carieră în România, Sorina Marin spune că acestea sunt net superioare față de cele existente cu ani în urmă, într-o societate în continuă globalizare. Este un lucru firesc într-o societate aflată într-o continuă globalizare, iar generațiile actuale și viitoare trebuie să fructifice cât mai bine oportunitățile de acest gen.
Privesc cu speranță la generațiile ce vin, deși uneori am temerea că nu vor fi pregătiți suficient pentru surprizele globalizării. Îți înveți lecția de viață și apoi perseverezi cât de mult poți în reușite”, concluzionează Sorina Marin.
***
Această prezentare este parte a proiectului Next Generation – un proiect editorial Ancheta dedicat prezentării personalităților care reflectă cel mai bine reușita noii generații de specialiști, antreprenori, oameni politici și manageri publici din județul Argeș.
Ne propunem, prin acest proiect, să promovăm exemple de bună practică, mesaje și analize ale celor care au reușit în domeniul lor, pentru a încuraja dezvoltarea de competențe, încrederea tinerilor într-un viitor bun în România și repere de succes pentru toate domeniile esențiale din viața societății argeșene.