Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că Nestlé România, împreună cu retailerii Auchan, Penny, Selgros, Kaufland și Carrefour, a inițiat rechemarea voluntară a unor loturi de lapte praf din gamele NAN 1 Optipro şi NAN 1 Comfortis, din cauza prezenţei bacteriei Bacillus cereus pe una dintre liniile de producţie din fabrica de origine.
Rechemarea se aplică doar loturilor specificate mai jos, celelalte produse Nestlé NAN nefiind afectate:
►NAN 1 Comfortis 800 g
- Lot nr. 52820346AC, data durabilității minimale: 31.10.2027
- Lot nr. 52820346AE, data durabilității minimale: 31.10.2027
►NAN 1 Optipro 800 g
- Lot nr. 52850346AB, data durabilității minimale: 31.10.2027
- Lot nr. 52850346AC, data durabilității minimale: 31.10.2027
►NAN 1 Optipro 400 g
- Lot nr. 52880346AB, data durabilității minimale: 31.10.2027

Gama NAN este una dintre cele mai folosite formule de lapte praf pentru sugari, fiind recomandată și utilizată pe scară largă de părinți, dar și de cadre medicale, ca alternativă sau completare la alimentația naturală.
Persoanele care au achiziționat produsele din aceste loturi sunt rugate să nu le consume și să le returneze în magazinele de unde au fost cumpărate (Auchan, Penny, Selgros, Kaufland, Carrefour). Contravaloarea produselor va fi restituită integral, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Pentru informații suplimentare, Nestlé pune la dispoziție linia gratuită a consumatorului: 0800 863 785, de luni până vineri, 09:00–18:00, sau email: contact@ro.nestle.com
Ce este bacteria Bacillus cereus și de ce este periculoasă
Bacillus cereus este o bacterie care se poate regăsi în mediul înconjurător și care poate contamina anumite alimente, în special produsele sub formă de pulbere. Aceasta poate provoca toxiinfecții alimentare, manifestate prin vărsături și diaree.
Bacilul Bacillus cereus produce două tipuri de toxine, fiecare determinând apariția unor simptome distincte. Primul tip de toxină este eliberat în intestinul subțire și provoacă diaree, crampe abdominale și stare de greață, iar vărsăturile apar doar în cazuri rare. Simptomele debutează la 6–15 ore de la ingerarea alimentelor contaminate și survin ca urmare a consumării unor alimente precum lapte, legume, diferite tipuri de carne sau peşte. De regulă, manifestările se ameliorează în decurs de aproximativ 24 de ore.
Cel de al doilea tip de toxine asociate bacteriei este eliberat de către aceasta în mâncare înainte să fie consumată. Mâncărurile care conţin amidon sunt cele care sunt contaminate cel mai adesea. Această toxină cauzează greaţă şi stări de vomă într-un interval de 30 de minute până la 6 ore din momentul consumului. Simptomele dispar, de obicei, în decurs de 24 de ore.
În cazul sugarilor, riscul este mai mare, deoarece sistemul lor imunitar este încă în dezvoltare. De aceea, autoritățile și producătorul au decis retragerea preventivă a produselor, chiar dacă nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire.
ANSVSA recomandă părinților să verifice cu atenție lotul și data durabilității minimale înscrise pe ambalaj și să respecte întocmai instrucțiunile transmise de producător și autorități.
Foto Mamaplus.md/ ro.mcgrocer.com/ descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro













