Executivul a adoptat joi o hotărâre de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/ programelor de studii universitare şi a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2023 – 2024. La nivel național, funcționează 53 instituții de învățământ superior de stat care cuprind 2.175 specializări/programe de studii universitare de licență.
”Actul normativ aprobat de Executiv actualizează Nomenclatorul domeniilor, al specializărilor/ programelor de studii universitare şi structura instituțiilor de învățământ superior, în baza validării consiliilor ARACIS și a solicitărilor instituțiilor de învățământ superior, din perioada februarie 2022 – martie 2023”, arată Guvernul în informarea publicată.
Astfel, se vor înființa 5 specializări/ programe de studii universitate noi care duc la obținerea competențelor cerute de piața forței de muncă, după cum urmează:
- ”Chimie alimentară” în cadrul domeniului de licență Chimie;
- ”Calculul structurilor mecanice” în cadrul domeniului de licență Inginerie mecanică;
- ”Ingineria materialelor metalice” în cadrul domeniului de licență Ingineria materialelor;
- ”Operațiuni de intelligence” în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică;
De asemenea, se înființează Ramura de știință/Domeniul de studii universitare de doctorat/masterat/ Domeniul de licență ”Științe aplicate” cu specializarea ”Științe aplicate în criminalistică” în cadrul Domeniului fundamental ”Matematică și științe ale naturii”.
Potrivit sursei citate, la nivel național, funcționează 53 instituții de învățământ superior de stat care cuprind 2.175 specializări/programe de studii universitare de licență. Dintre acestea 131 specializări au suferit modificări, 17 specializări au obținut acreditarea, 26 sunt specializări noi, iar 34 specializări/programe din 15 universități sunt în lichidare. Tot la nivel național, funcționează 34 instituții de învățământ superior particular acreditate ce cuprind 343 specializări. Dintre acestea, 33 specializări au suferit modificări, 5 specializări au obținut acreditarea, 2 specializări/programe sunt noi, iar 8 specializări/programe de studii din 3 instituții sunt în lichidare.
Totodată, 3 instituții de învățământ superior particulare sunt autorizate provizoriu cu 8 specializări/programe de studii universitate de licență și o singură instituție de învățământ superior particular autorizată provizoriu, care conține 4 programe master.
Foto descriptiv.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: