Stabilitate fiscală și creștere economică: 10 soluții CONAF pentru sprijinirea antreprenoriatului

de | 22.10.2024 13:29 | Național, Economic

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a elaborat un set de 10 soluții menite să asigure stabilitatea fiscală și să sprijine creșterea economică în România. Aceste propuneri vin ca răspuns la instabilitatea legislativă și la impactul negativ pe care schimbările fiscale frecvente îl au asupra mediului de afaceri. Printre soluțiile propuse se numără stabilizarea legislației fiscale, înființarea instanțelor fiscale specializate și medierea fiscală, toate având scopul de a eficientiza procedurile și a oferi un cadru mai favorabil investițiilor. Conform CONAF, un mediu fiscal transparent și predictibil este esențial pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei românești.

”Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) atrage atenția asupra impactului destabilizator pe care schimbările fiscale frecvente și imprevizibile îl au asupra mediului de afaceri din România, subliniind că acestea îngreunează planificarea pe termen lung a companiilor. Spre deosebire de alte țări europene, unde schimbările fiscale sunt implementate gradual și în consultare cu mediul de afaceri, România suferă de instabilitate legislativă. Pentru a remedia acest lucru, CONAF propune un set de soluții menite să sprijine dezvoltarea economică și să ofere stabilitate companiilor”, se arată în comunicatul remis presei.

Propunerile CONAF supuse atenției publice sunt:

  1. Stabilitatea legislației, ca imperativ în sporirea atractivității mediului de afaceri
  2. Instanțe fiscale specializate, ca soluție pentru eficientizarea gestionării litigiilor fiscale și armonizarea practicii judiciare
  3. Funcționarea unor comisii independente la nivel local (județean/regional) pentru soluționarea contestațiilor administrativ-fiscale
  4. Medierea fiscală, ca soluție pentru rezolvarea unei părți a disputelor dintre contribuabili și autoritățile fiscale
  5. Posibilitatea contestării ordonanțelor Guvernului, prin eliminarea aplicării neunitare a art. 9 din Legea nr. 554/2004
  6. Respectarea termenului de soluționare a contestației administrativ-fiscale
  7. Compensarea obligațiilor fiscale cu sume de recuperat din bugetul FNUASS
  8. Responsabilizarea autorităților fiscale pentru erori și întârzieri
  9. Reintroducerea legii prevenției și implementarea unui sistem de notificare și instruire a contribuabililor
  10. Procedura de verificare documentară să conțină o motivare argumentată

”Prima propunere se referă chiar la stabilitatea legislației fiscale, considerată crucială pentru sporirea atractivității României ca destinație de investiții. CONAF propune includerea reglementărilor fiscale în domeniul legii organice, pentru a asigura o dezbatere publică și parlamentară adecvată, precum și o mai mare stabilitate a normelor”, potrivit sursei citate.

De asemenea, CONAF subliniază necesitatea înființării instanțelor fiscale specializate, care ar eficientiza gestionarea litigiilor fiscale și ar promova soluții rapide și coerente. Exemple de succes din Germania și Italia arată că aceste instanțe contribuie la scăderea costurilor judiciare și la reducerea timpului de soluționare a cazurilor. ”În plus, crearea comisiilor independente la nivel județean pentru soluționarea contestațiilor fiscale făcute pentru actele emise de autorități locale ar asigura imparțialitatea și transparența procesului. Aceste comisii ar elimina conflictul de interese existent în prezent, unde organul fiscal emitent este și cel care soluționează contestația împotriva propriului act.

Un alt aspect esențial este medierea fiscală, un mecanism dovedit eficient pentru evitarea litigiilor, utilizat deja cu succes în alte țări europene. Medierea fiscală ar reduce semnificativ costurile și timpul consumat în disputele dintre contribuabili și autoritățile fiscale, oferind o soluție amiabilă și mai puțin costisitoare”, se mai arată în comunicatul remis presei.

CONAF lansează un nou grup de lucru dedicat fiscalității

CONAF solicită, de asemenea, respectarea termenelor legale pentru soluționarea contestațiilor administrativ-fiscale și compensarea automată a obligațiilor fiscale cu sumele recuperabile din bugetul FNUASS, pentru a evita blocajele financiare și penalitățile nejustificate care afectează companiile și antreprenorii.

”O altă propunere importantă este responsabilizarea autorităților fiscale pentru erorile și întârzierile din procesul administrative”, iar CONAF susține crearea unui mecanism prin care contribuabilii să poată solicita despăgubiri în cazul în care sunt afectați de greșelile autorităților, contribuind astfel la corectitudinea și eficiența sistemului fiscal.

CONAF aduce în atenție și ”nevoia de clarificare a prevederilor privind contestarea ordonanțelor Guvernului, în special în contextul aplicării neunitare a articolului 9 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Această ambiguitate creează o jurisprudență inconsistentă, afectând accesul echitabil la protecție juridică pentru cei vătămați de ordonanțe, chiar și după adoptarea acestora prin lege.

De asemenea, CONAF propune o modificare a procedurii de verificare documentară, solicitând includerea unei motivări clare și argumentate în deciziile de impunere, pentru a asigura drepturile contribuabililor și a corecta dezechilibrul procedural existent.

”Nu în cele din urmă, reintroducerea legii prevenției și implementarea unui sistem de notificare și instruire a contribuabililor ar preveni erorile neintenționate și ar încuraja conformarea voluntară, reducând sancțiunile și tensiunile dintre contribuabili și autoritățile fiscal”, se mai arată în comunicatul citat.

În efortul de a sprijini mediul de afaceri din România, CONAF anunță formarea Grupului de Lucru dedicat Fiscalității: ”Acest grup va reuni experți și membri din sectorul economic și juridic pentru a discuta și propune soluții la provocările actuale din domeniul fiscal. Confederația patronală își propune să contribuie activ la dezvoltarea unor politici fiscale mai clare și eficiente pentru antreprenori și companii.

CONAF își dorește un mediu fiscal stabil, transparent și echitabil, care să sprijine dezvoltarea sustenabilă a economiei românești. Implementarea propunerilor prezentate ar contribui la reducerea incertitudinilor fiscale și la crearea unui cadru legislativ predictibil și favorabil investițiilor. CONAF îndeamnă autoritățile să adopte o atitudine consultativă și să colaboreze îndeaproape cu mediul de afaceri pentru a asigura un viitor economic sustenabil”.

Foto descriptiv. Arhivă edițtie print

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Implicare și transparență: Primarul Gentea invită cetățenii la dialog

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Germania | Italia

Ultimele articole