S-a stins din viață actorul Ion Rițiu

de | 03.07.2024 22:11 | Național, Lifestyle

Este doliu în lumea filmului românesc după ce marele actor Ion Rițiu a murit.

Celebru pentru numeroasele roluri jucate în filmele regizate de Sergiu Nicolaescu, marele actor a murit marți, 2 iulie, la vârsta de 74 de ani, a anunțat Teatrul Național Târgu Mureș într-o postare pe Facebook.

Născut pe 4 decembrie 1950, la Târnăveni, Ion Rițiu s-a alăturat Teatrului Naţional Târgu-Mureş în 1975, an în care a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Ion Rițiu a fost un actor valoros, care a excelat atât pe scenă, cât şi în fața camerelor de filmat, aducând onoare teatrului mureşean și, pentru asta, va fi apreciat și amintit etern. Odihnească-se în pace.
Transmitem condoleanţe familiei îndoliate şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe Ion Riţiu. Informaţii referitoare la slujba de înmormântare vor fi comunicate curând de familia Riţiu”, a postat Teatrul Naţional Târgu Mureş pe Facebook.

Pe scenă s-a remarcat prin roluri cum ar fi Ion al Glanetaşului în Ion (r. Dan Alecsandrescu, 1985), Contele Ştefan Illésházy în Procesul Horia (r. Dan Alecsandrescu, 1977), Rosencrantz în Hamlet (r. Nicolae Scarlat, 1983), Lucentio în Îmblânzirea Scorpiei (r. Mircea Cornișteanu, 1993).

De asemenea, el a jucat rolul lui Andrei în “Ne naștem o singură dată” (r. Dan Alecsandrescu, 1987), Octav Șoimu în “Ciuta” (r. Kincses Elemér, 1982), Cleonte în “Burghezul Gentilom” (r. Dan Alecsandrescu, 1987), Orlando în “Cum vă place” (r. Dan Alecsandrescu, 1979), Vlăduț în “Adolescenții” (r. Constantin Săsăreanu, 1979), Melpomete în “Balconul” (r. Nicolae Scarlat, 1976) și Damis în “Tartuffe” (r. Dan Micu, 1974).

Pe marele ecran, Ion Riţiu a interpretat roluri marcante în filmele regizate de Sergiu Nicolaescu, precum Puiu Faranga în „Ciuleandra” (1985), Rică Păsărin în „Duelul” (1981), Baiazid I în „Mircea” (1989), Căpitan de infanterie în „Noi, cei din linia întâi” (1986), Cavalerul cruciat Norbert în „Coroana de Foc” (1990) și Căpitanul Ionel Boeriu în „Punctul Zero” (1996).

Sursă foto: cinemagia.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Accident în Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București

Ultimele articole