Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat, de curând, în consultare publică proiectul de Hotărâre privind Strategia pentru dezvoltarea integrată a zonei montane.
Obiectivele strategiei sunt organizate în funcție de cinci piloni care conturează viziunea pentru zona montană până în 2035 și perioada ulterioară. Strategia cuprinde 5 obiective strategice, 15 obiective specifice și 64 de măsuri.
Potrivit informării celor de la MADR, printre obiective se numără îmbunătățirea accesului locuitorilor zonei montane la asistență medicală, educație și alte servicii sociale de calitate în orașele „pivot” și în zonele rurale, facilitarea accesului la utilitățile de bază în orașele mici de munte, revitalizarea vieții civice și culturale în orașele mici de munte și în zonele rurale, sprijinirea economică și protejarea comunităților rurale montane aflate în situații „de risc”, dar și susținerea activităților culturale legate de tradiții, patrimoniu montan, diversitate și inovare.
Implementarea acestei strategii vizează o mai bună pregătire a zonei montane pentru a se putea adapta și atenua provocările legate de depopulare, îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește infrastructura socială și conectivitatea, serviciile publice, oportunitățile economice, protecția naturii. ”Zona montană va oferi servicii sociale, de sănătate și educaționale adecvate, va găzdui o bioeconomie dinamică, având la bază conservarea și utilizarea echilibrată a resurselor. Guvernanța participativă și implicarea fermă a părților interesate vor stimula inițiativa civică, gestionarea eficientă a resurselor și vor crea oportunități pentru creșterea incluzivă.
Puteți consulta proiectul de act normativ aici”, potrivit sursei citate
Sursă foto: Facebook MADR.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Au fost emise primele contracte în cadrul Programului FIV 2024