Studiile de masterat, contabilizate pentru pensie

de | 16.09.2024 14:03 | Național, Economic

Studiile de masterat, sunt considerate, de la începutul lunii în curs, vechime în muncă, potrivit noii Legi a pensiilor, citată de cei de la edupedu.ro. Astfel, potrivit noilor reglementări, gradul de masterat cu frecvență va fi recunoscut ca vechime în muncă, permițând studenților să își contabilizeze aceste studii ca stagiu de cotizare pentru pensie, cu condiția finalizării lor cu diplomă.

Modificarea le permite studenților să își recunoască studiile de masterat ca stagiu de cotizare pentru pensie, cu condiția ca aceștia să finalizeze studiile cu diplomă. Pentru ca studiile de masterat să fie recunoscute ca stagiu de cotizare, este necesar ca studenții să nu fi fost angajați în perioada studiilor. Asta pentru că dacă sunt angajați au fost deja asigurați în sistemul public de pensii prin contractul de muncă. În cazul în care tinerii au absolvit cursuri de licență sau masterat la mai multe facultăți, doar un singur ciclu de studii va fi considerat stagiu de cotizare. Până acum, potrivit sursei citate, pentru stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii erau luate în considerare doar studiile de licență și cele de doctorat. Potrivit articolului 14, alineatul 1 din Legea 360/2023, „în sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diplomă de doctor, după caz”.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Primăria Orașului Mioveni.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Poliția Locală a aplicat sancțiuni pentru nerespectarea normelor de depozitare!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mioveni | Primăria Orașului Mioveni