29 August – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul! Ce nu este bine să faci astăzi

de | 29.08.2024 10:37 | Lifestyle, Național

Astăzi, 29 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

În această zi românii respectă o serie de tradiții și superstiții. Conform credinței populare în această zi nu se bea vin roșu și nu se consumă varză.Totodată, nu se consumă niciun aliment care are aceeași culoare cu cea a sângelui, precum carne roșie, pepene roșu, ardei roșii, etc.

Tradiția spune că în ziua de 29 august creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, susţin teologii, potrivit Adevărul.

Mai mult decât atât astăzi credincioșii nu folosesc cuțitul pentru a tăia alimente. Totul trebuie rupt cu mâna.

De precizat că începând cu această sărbătoare, se spune că vine și toamna, iar vremea se schimbă.

Biserica ortodoxă i-a închinat lui Ioan Botezătorul şase sărbători.

Este încă o sărbătoare închinată Sf. Ioan Botezătorul. Biserica ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, adică data trecerii lor spre cele cereşti, ca ziua lor de naştere. Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la aceasta regulă. Astfel, Biserica a închinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui – 23 septembrie; naşterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima şi a doua aflare a capului 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 mai”, spunea părintele Eugen Ramon Ilie din Călărași, conform sursei citate.

sf Ioan_Botezatorul

Foto: Substantial.ro

Despre Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul a fost fiul Zahariei și Elisabetei, descendentă din neamul lui Aaron. Conform Bibliei. Acesta a avut misiunea de a pregăti omenirea pentru venirea lui Iisus Hristos, dar și de a-i boteza pe cei care se pocăiau în râul Iordan: „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”, scrie doxologia.ro.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost închis în temnință de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, iar cu ocazia zilei de naștere, Irod i-a cerut Salomeei să îi danseze. Fermecat de aceasta, s-a lăsat convins să îi ofere capul Sfântului Ioan, pe care mama sa îl ura. Deși îngrozit de cererea Salomeei, Irod i-a îndeplinit dorința și i-a adus capul Sfântului Ioan pe o tavă de argint.

Trupului lui a fost dus în orașul Samaria, unde a fost îngropat. Ulterior, în anul 362, mormântul acestuia a fost profanat, iar o parte din oseminte au fost arse. Restul moaștelor au ajuns la Ierusalim, apoi în Alexandria, iar pe 27 mai 395, au fost așezate în biserica care-i poartă numele.

Alți istorici susțin că de fapt capul Sfântului ar fi fost îngropat separat, în fortăreața Machaerus (zona Marea Moartă) sau în palatul lui Irod din Ierusalim.

 

Foto: crestinortodox.ro

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

„Hollywood în Pitești”, concert vocal-simfonic umanitar, în Piața Primăriei! Împreună pentru Andi!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Călărași | Franţa | Hollywood

Ultimele articole