Azi, timp de 4 ore, activitatea instanțelor de judecată și a parchetelor din toată țara a fost suspendată

de | 14.12.2023 23:37 | Eveniment, Național

Situație din ce în ce mai îngrijorătoare pentru cei care au procese pe rol. Activitatea la nivelul instanțelor și parchetelor din țară a fost suspendată, astăzi, timp de patru ore, în intervalul orar 10:00 – 14:00.

După patru zile de proteste fără rezultat, astăzi, grefierii și alți funcționari din rândul personalului auxiliar de specialitate și conex din instanțe au refuzat să își mai desfășoare activitatea, nemulțumiți de neonorarea drepturilor salariale care li se cuvin, drepturi stabilite prin hotărâri judecătorești definitive.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL a anunțat că au fost suspendate inclusiv ședințele de judecată.

Așa cum s-a stabilit, prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare (AGE) a Sindicatului Național al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial din data de 09 decembrie 2023, astăzi, când pe agenda ședinței de Guvern se află proiectul privind bugetul de stat pentru anul 2024, a fost întreruptă activitatea în toate instanțele și parchetele, în intervalul 10:00 – 14:00.
Rezistăm, nu cedăm! Suntem în a cincea zi de proteste consecutive! Nu mai avem de ce să așteptăm. Niciodată nu va fi timpul potrivit. Guvernul României urmează să adopte (…) atât proiectul de ordonanță de urgență prin care Guvernul României intenționează să transforme în titluri de plată sumele reprezentând drepturi salariale restante din hotărâri judecătorești și acte administrative pentru personalul din sistemul judiciar, cât și Legea bugetului de stat pe anul 2024, ambele total nefavorabile nouă. După patru zile de proteste se observă începutul unui blocaj în Autoritatea judecătorească. (…) Guvernanții vor trebui să accepte respectarea statului de drept, indiferent câte zile de protest ar însemna acest lucru. Vom demonstra că reprezentăm o categorie importantă de personal fără de care actul de justiție nu poate funcționa”, a transmis SNGJ Dicasterial.

Care sunt revendicările

Sindicaliştii solicită coaliţiei de guvernare asigurarea, în regim de urgenţă, a fondurilor pentru achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute şi recalculate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023 şi plata tranşelor din hotărâri judecătoreşti definitive şi acte administrative de salarizare scadente în anul 2023.

Aceştia cer, totodată:
– asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru achitarea integrală a salariilor şi a altor drepturi de natură salarială,
– achitarea diferenţelor de drepturi salariale, restante, aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv,
– achitarea diferenţelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute şi recalculate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023.

Măsuri stabilite în cadrul întâlnirii dintre Preşedintele ÎCCJ și Prim-ministrul României

Înalta Curte de Casație și Justiție transmite că, în urma discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu, s-a ajuns la un consens în ceea ce privește drepturile salariale pentru angajații din sistem. Cu toate acestea, grefierii spun că vor continua protestele, iar mai multe instanțe din țară anunță că întrerup activitatea.

În continuarea demersurilor pentru soluţionarea situaţiei de criză din sistemul de justiţie (…) preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător Corina Corbu, a avut, în 14 decembrie 2023, ora 11.30, o întâlnire cu prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, în cadrul căreia s-au stabilit următoarele:

  • eliminarea art. VIII din proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative;
  • în cursul lunii decembrie vor fi achitate diferenţele salariale aferente lunii noiembrie 2023;
  • plata tranşei pe anul 2023 pentru titlurile restante privind drepturile salariale restante;
  • asigurarea resurselor financiare pentru plata integrală a drepturilor salariale reglementate conform cadrului normativ în vigoare, pentru anul 2024, pentru categoriile de personal din
  • cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, precum şi pentru cele din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune;
  • analizarea opţiunilor legislative pentru asigurarea unui sistem de salarizare echitabil şi previzibil în sistemul judiciar” se arată în comunicatul ÎCCJ.

Cătălin Trăistaru, președintele Dicasterial susține că promisiunile nu sunt suficiente pentru a opri protestele.

Din punctul nostru de vedere nu a primit o plată. A primit garanții că vor fi efectuate plăți. Până când nu vor fi virate sumele pe card, mesajul colegilor mei este că rămânem în protest. Pentru că am mai primit garanții de la Ministerul Finanțelor și în trecut și nu s-au concretizat” a explicat Cătălin Trăistaru pentru Europa FM.

Foto:60m.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Pleci în Italia? MAE a emis o atenţionare de călătorie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Guvernul României | Italia | Marcel Ciolacu

Ultimele articole