Pe 27 decembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir creştin. Cei ce încă mai respectă tradițiile populare și își sărbătoresc mâine onomastica merg dimineață la biserică pentru a sfinți icoana cu mucenicul martir Ştefan, iar apoi o aşează pe un perete în casă.
Numele de Ștefan este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă ”coroană”, ”ghirlandă”, ”cunună”. Sfântul Ştefan a fost unul dintre ucenicii care îl urmau pretutindeni pe Iisus Hristos și datorită virtuţilor sale, a fost ridicat la rangul de Arhidiacon (conducător al diaconilor). După întemeierea Bisericii, apostolii, aleşi dintre bărbaţii ”plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune” au fost chemaţi să slujească în lăcaşele de cult. Au fost şapte apostoli, primul dintre ei fiind Ştefan. Aceștia predicau cuvântul Evangheliei. Propovăduind învăţăturile lui Iisus Hristos şi mărturisind că El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a înviat şi S-a înălţat la ceruri pentru mântuirea noastră, Ştefan a atras mânia fariseilor şi a fost adus la judecată în faţa Sinedriului, fiind acuzat de blasfemie. Judecătorii au cerut ca Ștefan să fie ucis cu pietre. De altfel, potrivit stirileprotv.ro, osemintele Sfântului Ștefan au fost depuse în cripta bisericii ”San Lorenzo fuori le Mura” din Roma începând cu anul 560.
Îi va ajuta pe cei care se luptă cu boala
Se spune că Sfântul Ștefan îi va ajuta pe cei care se luptă cu boala să se însănătoşească, iar pe cei care au conflicte cu oameni orgolioşi îi va îndruma, ca să se poată împăca. În această zi, creştinii trebuie să-şi ierte unii altora greşelile şi să facă numai bine cu gândul, cu vorba şi cu fapta. De asemenea, în această zi, tradiția spune că nu se face curățenie în casă sau spălarea hainelor. În unele zone din Muntenia se mai păstrează tradiţia “Pâinicile lui Ştefan”, prin care gospodinele frământă un aluat ca cel de cozonac şi fac din el pâini mici, rotunde, pe care le ung cu miere, le coc şi le duc la biserică, pentru ca, după slujbă, să le împartă copiilor săraci. De altfel, pâinicile amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, potrivit crestinortodox.ro. Totodată, un alt preparat specific sărbătorii sunt mucenicii cu miere şi nucă, ce amintesc de moartea Sfântului Ștefan. Tot pe 27 decembrie se dă de pomană pentru sufletele celor care au pierit în împrejurări dramatice.
Foto descriptiv. Sursă foto: evenimentvalcean.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetonline.ro:
De Crăciun. Program special de funcționare al farmaciilor din Mioveni