Sâmbăta Mare aduce liniștea dinaintea bucuriei Învierii, o zi în care credincioșii își înalță gândurile spre sacrificiul Mântuitorului și se pregătesc sufletește pentru biruința luminii asupra întunericului. În această zi, tradiția se împletește armonios cu credința: gospodinele finalizează pregătirile pentru masa de Paște, iar credincioșii se adună în biserici pentru a primi Sfânta Lumină, semn al Învierii lui Hristos. Aceste obiceiuri, păstrate cu sfințenie în cultura românească, ne reamintesc că Paștele este, mai presus de toate, un prilej de renaștere, iubire și comuniune.
Potrivit celor de la Consiliul Județean Argeș, care citează crestinortodox.ro, Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi, credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere. Sâmbăta cea mare este ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la înviere întreaga umanitate. În Sâmbăta Mare, gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşti. Vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel.
Lumina Învierii
Seara, în Sâmbăta Mare, lumea porneşte în linişte spre biserică. Pe drum se vorbeşte în şoaptă, iar la slujba de Înviere toată lumea stă şi ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți să luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână. După ce iau lumina, oamenii merg în cimitir la căpătâiul morţilor familiei şi aprind şi acolo lumânări, ca şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi peste o săptămână, când e Paştele Morţilor. La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos. Se spune că sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit înainte de plecarea în eternitate.
Din acest moment salutul obișnuit este înlocuit cu cel de „Hristos a-nviat”, la care se răspunde „Adevărat a-nviat”, salut păstrat până la Înălțarea Domnului. Este o formă de mărturisire a Învierii și a credinței creștine.
Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Cristian Gentea.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Teren olimpic de baschet în zona centrală. Cristian Gentea anunță: ”Piteștiul intră în joc!”