Pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Se spune că în noaptea de 5 spre 6 ianuarie fetele nemăritate își pot visa ursitul dacă își pun busuioc sub pernă.
Boboteaza este o sărbătoare ce reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Prima mențiune despre existența Bobotezei datează din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul, potrivit crestinortodox.ro. La început, Boboteaza era prăznuită în Răsărit împreună cu Nașterea Domnului, pe data de 6 ianuarie, iar în Apus a fost adoptată din secolul al IV-lea. Tot în secolul al IV-lea au fost despărțite cele două mari sărbători.
Tradiții și superstiții
În Ajunul Bobotezei – se spune că cei care nu mănâncă şi nu beau nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului. În Ajunul Bobotezei, se obișnuia să se pregătească o masă bogată, care era sfințită de preot, cu 12 feluri de mâncare.
În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește ca preotul, cu ocazia slujbei care se face, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece. Pentru a o aduce înapoi, sar după cruce câțiva flăcăi. În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă (apă sfințită), cu care „botează” apele, oamenii, animalele și casele, potrivit wikipedia.org. Această sărbătoare este astfel și o sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales a apelor, de forțele răului. Se crede că în aceste zile animalele vorbesc și capătă puteri neobișnuite.
Fetele tinere și nemăritate își pot visa ursitul dacă pun sub pernă o ramură de busuioc, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie.
Dacă plouă de Bobotează urmează o iarnă lungă, iar dacă timpul e frumos va fi o vară frumoasă, dacă bate crivățul, este semn că vor fi roade bogate, iar dacă va curge apa din streașină, se va face vin bun. Nu e bine să arunci gunoiul de Bobotează, pentru a nu arunca norocul din casă.
Pentru a avea noroc la pețitori, fetele nemăritate e bine să se duc la rău înainte de ivirea zorilor, să intre în apă şi să pună apă în cap de nouă ori și zicând ”Apa curgătoare/Fă-mă iubitoare/Tinerii să mă iubească/Bătrânii să mă cinstească”.
În unele zone, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, vâsc, brad și busuioc la căciuli.
Foto: oradesibiu.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Patru nou-născuți au venit pe lume în prima zi din 2025 la maternitatea SJU Pitești