Pe 26 și 27 octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește doi sfinți importanți: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Această perioadă este marcată de rugăciuni, tradiții și obiceiuri populare, fiind, de asemenea, un moment de pelerinaj pentru mulți români, care aleg să onoreze moaștele acestor sfinți. Cu o bogată tradiție istorică și spirituală, aceste zile sunt o sărbătoare a credinței
În două zile consecutive, pe 26 și 27 octombrie, Biserica Ortodoxă cinstește doi sfinți cunoscuți ca mari rugători și făcători de minuni: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – sau Sfântul Dumitru, cum este cunoscut în popor – și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Cele două sărbători sunt trecute cu cruce roșie în calendar. Peste un sfert de milion de români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, de sărbătoarea lui fiind legate numeroase tradiții și obiceiuri, precum Focul lui Sumedru, dar și procesiuni și pelerinaje la biserici și mânăstiri din țară. Cel mai cunoscut este pelerinajul ce are loc în aceste zile la Patriarhia Română, unde este cinstit și protectorul Bucureștiului, Sfântul Dimitrie cel Nou.
”La mulți ani, cu sănătate și bucurii, tuturor celor ce astăzi și mâine își serbează onomastica!”, transmit reprezentanții administrației locale din Pitești în postarea publicată pe pagina de Facebook.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit – atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic – în ziua de 26 octombrie, dată la care a fost martirizat, în timpul domniei lui Maximian, pentru propovăduirea creștinismului, ca guvernator al Tesalonicului. În secolul al V-lea, moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, fiind considerat și ocrotitorul acestui oraș. Izvorâtor de mir, rugător și tămăduitor de boli pentru cei ce îi cer ajutorul, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este reprezentat ca militar, un simbol al izbândei în războiul nevăzut, potrivit sursei citate.
De asemenea, potrivit sursei citate, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a născut la sud de Dunăre, în satul Basarabovo, trăind într-o peșteră și nevoindu-se ca ascet. Moaștele sale au fost aduse la București și așezate cu mare cinste în Catedrala Patriarhală, în iunie 1774, sfântul Dimitrie cel Nou fiind proclamat oficial ocrotitorul orașului București, cu data de prăznuire în 27 octombrie. De atunci, au avut loc pelerinaje anuale ale credincioșilor la racla sa, dar și procesiuni ale acesteia, pentru ocrotire în vreme de primejdie și de epidemii.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni, este sărbătorit de creștini astăzi, pe 26 octombrie și este amintit în popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar și cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele și îi adună pe toți laolaltă la Focul lui Sumedru. În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor şi vestitorul iernii.
În popor există și o serie de superstiții legate de ziua Sfântului Dimitrie, astfel:
– În popor se crede că, dacă se spală rufe în această zi, Sfântul Dimitrie se va supăra și va trimite vreme rea.
– Se spune că, de Sfântul Dimitrie, nu este bine să se lucreze pământul, pentru a nu strica recoltele viitoare.
– Tot astăzi, femeile obişnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Totodată, în această zi se pomenesc şi morţii şi se dă de pomană coliva de Sâmedru, dar şi colaci în formă de cruce.
– Pentru a vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obişnuiesc să îşi aşeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, aşteptând să vadă care oaie se va aşeza pe el. Iar dacă o oaie neagră se aşează înseamnă că iarna va fi una bună, în timp ce dacă se va pune o oaie albă, iarna va fi aprigă.
– În unele zone se spune că de Sfântul Dumitru nu trebuie folosit pieptănul pentru că se crede că vei atrage necazuri.
– Oamenii nu împrumută bani în această zi, pentru că se spune că dacă vei face asta vei avea ghinion tot anul.
– În unele zone, se obișnuiește să se aprindă focuri pe dealuri, pentru a alunga spiritele rele și a proteja gospodăriile.
– Sunt zone în care credința populară spune că gospodinele trebuie să pusă varza la butoi, la murat, chiar după ziua Sfântului Dumitru ca să fie bună şi să reziste toată iarna.
Foto descriptiv.
Sursă foto: FB Primăria Municipiului Pitești.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Piteștenii sunt invitați la Festivalul Național de Muzică Folk TRIVALE FEST