Trei obiective pentru persoane cu nevoi speciale au fost date în folosință săptămâna trecută. Investițiile au o valoare de aproape 1,5 milioane de euro și au fost inaugurate la Mioveni și Ștefănești.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș a finalizat cele trei proiecte finanțate din fonduri europene și naționale. La Mioveni, a fost dat în folosință Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu, care a fost modernizat și dotat cu finanțare prin PNRR. Valoarea proiectului a fost de 1.312.017 lei, autoritate finanțatoare fiind Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
În cadrul acestui proiect s-a realizat modernizarea și accesibilizarea acestui Centru din cadrul Complexului de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități și dotarea spațiilor pentru condiții optime de desfășurare a procesului de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru minimum 8 persoane/zi. De serviciile centrului beneficiază persoane cu handicap neuromotor din Argeș care au nevoie de recuperare, reabilitare și integrare socială. Acestea pot avea activități de recuperare neuromotorie, abilitare și reabilitare, deprinderi de viață independentă, activități de fizioterapie, activități de asistență medicală și activități de socializare și petrecere a timpului liber.
La Ștefănești, a fost dat în folosință Complexul de locuințe protejate, realizat cu finanțare prin Programul de Interes Național (PIN). Obiectivul a fost realizat ca urmare a implementării Planului de Restructurare a Centrului de Îngrijire și Terapie Ocupațională (CITO) Tigveni, impus prin strategia de dezvoltare a serviciilor sociale asumată la nivel județean și național. Valoarea totală a proiectului a fost de 4.580.200 lei, valoarea eligibilă – 4.259.200 lei și valoarea neeligibilă – 321.000 lei. Consiliul Județean Argeș a asigurat o cofinanțare de 947.200 lei (22,24% din valoarea eligibilă a proiectului), valoarea totală asigurată de CJ Argeș fiind 1.268.200 lei.
Cele patru locuințe maxim protejate pentru persoane adulte au o capacitate de 6 locuri fiecare, care asigură beneficiarilor servicii 24 din 24 ore. Persoanele cu nevoi speciale pot beneficia de informare și consiliere socială, îngrijire și asistență, dezvoltare și consolidare a aptitudinilor cognitive, dezvoltare și consolidare a deprinderilor zilnice, de comunicare, de mobilitate, de autoîngrijire, dobândirea independenței economice etc.
Tot la Ștefănești a fost finalizat Centrul RESPIRO pentru persoane adulte cu dizabilități, realizat cu finanțare prin Programul de Interes Național (PIN). Valoarea totală a proiectului a fost de 1.090.800 lei, 1.020.800 lei valoare eligibilă și 70.000 lei valoare neeligibilă. Valoarea totală asigurată de CJ Argeș a fost de 262.800 lei (19% din valoarea eligibilă și valoarea neeligibilă). Principalul scop al obiectivului a fost acela de a oferi membrilor familiilor persoanelor adulte cu dizabilități posibilitatea de a se elibera temporar de stresul pe care îl resimt atunci când asistă în permanență o persoană cu dizabilități.
La nivelul județului nu a existat un astfel de serviciu. Centrul RESPIRO are o capacitate de 4 locuri, perioada de găzduire temporară fiind de maximum 30 de zile. Serviciile și activitățile oferite sunt informare și consiliere socială, îngrijire și asistență și program obișnuit de viață.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetoanline.ro:
S-a votat proiectul câștigător. Piteștenii vor loc de joacă în zona Tancodrom Trivale!