Tudor Pendiuc a fost mutat la Penitenciarul Găești pentru detenţie în regim deschis

de | 08.10.2024 11:41 | Din ediția tipărită, Eveniment, Județean

Tudor Pendiuc, fostul edil al municipiului Pitești, continuă să își ispășească pedeapsa, dar nu în judeţul nostru, ci la Penitenciarul Găești. Acesta a fost transferat în urma cu câteva săptămâni de la Penitenciarul Mioveni, motivul cel mai probabil fiind schimbarea regimului de detenție cu unul mai blând.

Dacă la Penitenciarul Mioveni, majoritatea persoanelor private de libertate sunt încarcerate în regim semideschis, la Penitenciarul Găești este practicat sistemul deschis, considerat a fi cel mai blând regim de detenție. Periodic, deținuții sunt analizați în cadrul unei comisii și – în funcție de anumite criterii – se poate decide schimbarea regimului de detenție.

Tudor Pendiuc s-a implicat activ în muncile din cadrul Penitenciarului Mioveni, fiind considerat printre cei mai harnici deținuți. Acesta a lucrat la spălătoria Penitenciarului, desfășurându-și cu sârguință activitatea.

Potrivit cadrului legal, schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate în regimul imediat inferior ca grad de severitate se poate dispune ţinându-se seama de natura și modul de săvârșire a infracţiunii, dacă persoana condamnată a avut o bună conduită, stabilită prin raportare la recompensele acordate și sancţiunile aplicate și nu a recurs la acţiuni care indică o constantă negativă a comportamentului, a stăruit în muncă sau s-a implicat activ în activităţile stabilite în planul individualizat de evaluare și intervenţie educativă și terapeutică.

Așadar, fostul edil al Piteștiului își execută în continuare pedeapsa într-un regim de detenție în care, potrivit legii, persoanele private de libertate se pot deplasa neînsoţite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, pot presta munca și pot desfășura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistenţă socială, moral-religioase, instruire școlară și formare profesională, în afara penitenciarului, fără supraveghere, în condiţiile stabilite prin re- gulamentul de aplicare a legii. De asemenea, în regim deschis, deținuții beneficiază și de un număr de vizite mai crescut față de cel din regimul semideschis.

În luna iulie, Tudor Pendiuc a aflat că rămâne în închisoare, după ce Tribunalul Argeș a admis contestația procurorilor DNA și a desființat hotărârea de eliberare condiționată pronunțată de Judecătoria Pitești. Tudor Pendiuc făcuse un pas uriaș în direcția eliberării, după 13 luni de detenție, dar magistrații Tribunalului i-au spulberat aceste speranțe, admițând contestația DNA.

Următorul termen pentru rediscutare a fost fixat abia în iarnă, pe 02.12.2024. Tudor Pendiuc s-ar elibera în anul 2026 dacă nu pleacă acasă condiționat, mai precis termenul fiind 14 iulie 2026. În mai 2023, fostul edil al Piteștiului, Tudor Pendiuc, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Tudor Pendiuc rămâne după gratii

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DNA | Găești | Mioveni | Penitenciarul Mioveni | Pitești | Tudor Pendiuc