Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat astăzi că proiectul de execuție al podului Ungheni a fost acceptat la finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 32.973.209,00 Euro, iar data de începere a proiectului este iulie 2023. Astfel, România va avea un nou pod rutier peste Prut.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în calitate de solicitant, a primit in data de 20.12.2022 scrisoarea de informare prin care se face cunoscut că propunerea a fost acceptată la finanțare pentru proiectul “Proiectare și execuție pod Ungheni” prin programul CEF-T-2022-MILMOB — CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duală civilă- apărare; Pachetul Mobilitate Militară.
”CEF 2 – Pachetul de mobilitate militară promovează acțiuni care contribuie la adaptarea infrastructurii de transport pentru a permite deplasarea trupelor și echipamentelor militare. Obiectivul general al proiectului este construirea unei noi infrastructuri de transport amplasate pe rețeaua TEN-T din România, precum și a unei conexiunii transfrontaliere dintre România și Republica Moldova, pentru a asigura un trafic rutier fluid și o stare tehnică corespunzătoare, în conformitate cu reglementările în vigoare. Obiectivul specific al proiectului este proiectarea și realizarea unui pod cu 2×2 benzi de circulație, precum și a infrastructurii de acces necesare, conform Aplicatiei de Finanțare, parte a Rețelei Centrale TEN-T, pentru utilizarea duală a infrastructurii de transport, în vederea îmbunătățirii mobilitatii atât civilă, cât și militară. Lungimea totală a podului, punctului transfrontalier și locurilor de parcare adiacente este de 1.000 m, din care lungimea podului este de 261,20 m. Proiectul mai include si realizarea unui tronson de autostrada cu 2×2 benzi de circulatie cu lungimea de 0,5 km care va asigura funcționalitatea independentă a podului până la finalizarea integrală a autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni”, arată CNAIR în comunicatul transmis.
Valoarea totală a proiectului este de 32.973.209,00 Euro din care contribuția Uniunii Europene este de 16.486.604,50 Euro (valori fără TVA). Data de începere a proiectului este iulie 2023, iar durata prevăzută este de 43 luni.
Foto descriptiv. Sursă foto: economedia.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Autostrada Bacău – Pașcani. CNAIR a desemnat câștigătorul pentru LOTUL 1