Un tânăr din Pitești traversează Europa pe bicicletă pentru a sprijini educația STEAM din România

de | 06.09.2024 18:24 | Județean, Lifestyle

Emil Cențiu, un pasionat de educație STEAM și Software Developer în Londra, a început pe 30 august o călătorie epică de 2462 km pe bicicletă din Londra până în Pitești, pentru a susține Romanian Science Festival (RSF), primul și cel mai mare festival național de promovare a științelor pentru elevi.

După șapte zile de pedalare, Emil a parcurs 1000 km din cei 2462 km necesari. Traseul său include 10 țări (Regatul Unit, Franța, Olanda, Belgia, Germania, Republica Cehă, Austria, Slovacia, Ungaria și România) și se va încheia pe 17 septembrie la Pitești, în cadrul celei de-a cincea ediții a festivalului.

Emil, mentor la festival încă din prima ediție (când era student la Universitatea Bristol din Marea Britanie), își combină pasiunea pentru ciclism cu dorința de a sprijini educația în știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică (STEAM) în rândul elevilor români.

În acest an, Romanian Science Festival ajunge la cea de-a cincea și cea mai amplă ediție, organizând evenimente în patru județe: Argeș (18-21 septembrie), Maramureș (18-22 septembrie), Iași (2-5 octombrie) și Cluj (11-13 octombrie).

Emil este susținut de o echipă de voluntari RSF, care se ocupă de toate detaliile logistice, de la planificarea traseului și rezervarea cazărilor, până la asigurarea proviziilor necesare, iar Oana Romocea, co-fondator RSF, a subliniat importanța inițiativei sale.

Romanian Science Festival a fost creat cu scopul de a oferi o platformă prin care orice român din diaspora, care dorește să contribuie la susținerea educației în România, să o poată face într-un mod semnificativ, oferind fie expertiză, voluntariat sau resurse. Emil este un exemplu remarcabil în acest sens. În cadrul RSF, el nu doar își aduce expertiza academică și profesională, dar anul acesta și-a îmbinat pasiunea pentru ciclism cu dorința de a contribui la educație. Emil este o sursă de inspirație pentru noi toți din comunitatea RSF și sunt convinsă că va fi, de asemenea, o inspirație pentru toți participanții la festivalul nostru.”, a declarat Oana Romocea, co-fondator Romanian Science Festival

454059326 1010960227697972 5000465108602260753 n - Un tânăr din Pitești traversează Europa pe bicicletă pentru a sprijini educația STEAM din România

De ce această călătorie?

Educația STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică) joacă un rol crucial în dezvoltarea tinerilor, oferindu-le abilități necesare pentru succesul în carieră și viață. Cu toate acestea, mulți elevi din România, în special din zonele defavorizate, rurale sau urbane mici, nu au acces la resursele și oportunitățile necesare pentru a explora aceste domenii.

Romanian Science Festival își propune să schimbe această realitate, organizând anual evenimente educative și programe de mentorat, aducând știința mai aproape de tineri, prin metode practice și non-formale, ateliere științifice și programe de mentorat.

Fondurile strânse în urma călătoriei lui Emil vor contribui la:

  • Sponsorizarea unei Caravane RSF în mediul rural: oportunitățile sunt considerabil reduse pentru copiii care locuiesc și studiază în sate și orașe mici; de aceea, RSF își propune să atragă o participare de 30-50% din această categorie de copii. Anul acesta RSF va ajunge în 16 sate și localități mici din patru județe: Argeș, Maramureș, Cluj și Iași.

  • Achiziționarea materialelor necesare pentru experimente: majoritatea participanților la evenimentele RSF nu a făcut niciodată un experiment științific în cei 12 ani de școală.RSF este prima lor ocazie de a participa la experimente științifice practice.

  • Extinderea festivalului: organizarea de evenimente în mai multe județe din România. În fiecare an RSF dorește să adauge încă două județe în programul evenimentelor.

În pline pregătiri pentru aventură, Emil a declarat:

Nu cred că este niciun secret că drumul către cunoaștere este pavat cu efort. Aceasta călătorie este o invitație la reflecție, o oportunitate de a vedea lumea prin ochii unui explorator, fie el științific sau sportiv. La fel cum un experiment necesită o pregătire meticuloasă și foarte multe ore de muncă, și această aventură mă va pune la încercare atât fizic, dar mai ales mental. Cu toate acestea, la fel ca în știință, satisfacția vine odată cu depășirea obstacolelor. Alătură-te în această călătorie și hai să demonstrăm împreună că știința este o aventură care merită tot efortul!”

Cum puteți ajuta?

  • Urmăriți călătoria: Pe paginile de social media RSF veți găsi actualizări constante despre traseu și provocările întâmpinate de Emil. Fiecare încurajare contează enorm și îi dă mai multă energie lui Emil. Fiți alături de el în această misiune pe care Emil și-a asumat-o.

  • Donați: Fiecare donație, oricât de mică, contează și va contribui la dezvoltarea viitoarelor generații de oameni de știință. Puneți dona accesând linkul aici: https://diasporalocala.galantom.ro/p/emil

  • Împărtășiți această inițiativă: Spuneți-le prietenilor și cunoștințelor despre campania lui Emil și încurajați-i să se alăture în călătoria sa, pe ruta pe care Emil o va urma.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Conflict pe terasa unui bar din Pitești! Bărbat de 51 de ani reținut

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare: