”Urșii cerșetori de pe Transfăgărășan vor fi capturați și relocați la rezervația de urși Libearty din Zărnești”

de | 28.06.2024 15:17 | Județean, Administrație, Importante

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță că urșii cerșetori de pe Transfăgărășan vor fi capturați și relocați la rezervația de urși Libearty din Zărnești. Acest anunț vine după ce minsitrul Mediului a fost ieri în județul Argeș, în zona Lacul Vidraru și Transfăgărășan. Ministrul a fost însoțit de prefectul de Argeș, Dragoș Predescu. Ministrul explică în postarea publicată pe pagina de Facebook că situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. Deocamdată, ministrul nu a precizat câți urși vor fi relocați.

Sursă foto: Facebook Alina Gorghiu

 

”Situația urșilor de pe Transfăgărășan trebuie soluționată. Am mers personal în zona Lacul Vidraru și Transfăgărășan, pentru a evalua situația exemplarelor care ies frecvent la drumul auto și interacționează cu turiștii. Urșii cerșetori de pe Transfăgărășan vor fi capturați și relocați la rezervația de urși Libearty din Zărnești.

Problema acestor urși trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente și, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod!

Situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În același timp se aduce un prejudiciu major speciei.

Specialiștii m-au informat că acești urși și-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerșitul la drum auto devenind principala lor sursă de hrană.

Sanctuarul Libearty reprezintă, de ani buni, un model de excelență la nivel mondial în gestionarea, în primul rând a urșilor recuperați din captivitate, dar și a altor exemplare care ajung aici. Efortul echipei care gestionează acest complex este lăudabil și sper să învățăm și noi multe din această experiență.

În ceea ce privește urșii de pe Transfăgărășan, cred că acest loc este cel mai potrivit pentru a deveni noua lor casă și îi mulțumesc doamnei Lapis pentru că a acceptat să primească o parte dintre aceste exemplare.”, a transmis ministrul Mediului Mircea Fechet.

UPDATE:

De cealaltă parte prefectul de Argeș, Dragoș Predescu, a postat un mesaj pe pagina de Facebook în care anunță că a avut loc o ședință de lucru chiar pe Transfăgărășan condusă de Ministrul Mediului, Mircea Fechet
”Au participat reprezentanții tuturor instituțiilor implicate și deja procedurile au fost demarate, iar ministerul va emite avizele necesare. Deschiderea ministrului Mircea Fechet este una lăudabilă!
Un lucru ce nu s-a spus în spațiul public până acum: ministrul a venit în Argeș, pe Transfăgărășan, la o zi după ce am vorbit la telefon despre o posibilă soluție pentru urși! Îl apreciez și cred că ar trebui să fie un model de implicare și pentru alți reprezentanți ai statului.
Poate părea simpatic să posteze toată lumea imagini cu urșii de pe Transfăgărășan, dar realitatea e că nu este bine nici pentru oameni, pentru că se poate ajunge la o tragedie, nici pentru urși. Locul ursului este în habitatul lui, nu pe marginea drumului!”, a punctat prefectul Dragoș Predescu.

Sursă foto: Facebook Mircea Fechet și Facebook Alina Gorghiu

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

S-a stabilit cum vor primi românii deciziile de recalculare a pensiilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Dragoș Predescu | Mircea Fechet | Transfăgărășan | Vidraru

Ultimele articole