Vaccin HPV compensat. Câte persoane din România s-au imunizat

de | 24.09.2024 21:00 | Național, Lifestyle

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor cauzate de cancer.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerului de col uterin.

Potrivit INSP numărul femeilor din România care s-au vaccinat împotriva HPV în perioda decembrie 2023 atunci când a intrat în vigoare compensarea vaccinului și până la data de 15 august  – este de peste 25:000. Vorbim despre de femei cu vârsta între 19 și 45 de ani.

vaccin HPV

De precizat că vaccinul contra HPV este compensat în totalitate pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 18 ani.

„Ne preocupă sănătatea femeilor, le protejăm, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate. Încurajăm femeile să se vaccineze, iar mamele să îşi protejeze copiii cu vârsta între 11 şi 18 ani”, a mai transmis anul trecut ministrul Alexandru Rafila.

Ce trebuie să știe femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani este că schema completă de vaccinare înseamnă trei doze de vaccin. administrarea dozelor fiind la două și șase luni.

În ceea ce privește prețul vaccinului integral, acesta este în jur de 650 lei iar compensat puțin peste 300 de lei.

vaccin HPV

Virusul HPV (Human Papillomavirus) este unul dintre cele mai comune infecții virale. Există peste 100 de tipuri de HPV iar unele pot provoca leziuni benigne, în timp ce altele sunt asociate cu un risc crescut de cancer, în special cancerul de col uterin.

Cum se transmite HPV?

Virusul se transmite prin contact direct cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate dar și prin contact cutanat în zona genitală. Deoarece infecția cu HPV este adesea asimptomatică, mulți oameni pot fi purtători ai virusului fără să știe, crescând astfel riscul de răspândire.

HPV și cancerul de col uterin

Infecția persistentă cu anumite tulpini de HPV cu risc crescut (de exemplu, tipurile 16 și 18) este principala cauză a cancerului de col uterin. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt legate de infecția cu HPV. De asemenea, virusul poate provoca alte forme de cancer, precum cel vulvar, vaginal, anal și al cavității bucale.

Vaccinul împotriva HPV

Vaccinul împotriva HPV este un instrument esențial în prevenirea infecției cu tipurile de virus care sunt asociate cu un risc crescut de cancer. Vaccinul protejează împotriva tulpinilor cele mai periculoase de HPV (inclusiv 16 și 18), dar și împotriva tulpinilor responsabile de negii genitali (6 și 11).

Beneficiile vaccinării

Vaccinarea împotriva HPV este cel mai eficient mod de a preveni infecția și de a reduce riscul de cancer de col uterin și alte tipuri de cancer asociate cu HPV. Este recomandată atât fetelor, cât și băieților, începând de la vârsta de 9-12 ani, înainte de debutul activității sexuale, pentru a asigura o protecție maximă. Totuși, vaccinarea este benefică și pentru adolescenți sau adulți tineri care nu au fost vaccinați anterior.

Siguranța și eficiența vaccinului

Studiile au demonstrat că vaccinul HPV este sigur și eficient. Efectele adverse sunt, de obicei, minore și includ durere la locul injectării, febră ușoară sau dureri de cap. Vaccinarea pe scară largă a contribuit deja la o scădere semnificativă a cazurilor de infecție cu HPV și a leziunilor precanceroase la nivel global.

Trebuie menționat faptul că Organizația Mondială a Sănătății și-a propus să grăbească eliminarea cancerului de col uterin pentru perioada 2020-2030 prin vaccinarea completă a fetelor cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani,

 

Foto descriptiv: drmax.ro

 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Medicul Adrian Tase – sfaturi despre cum să ne pregtim pentru vremea rece

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alexandru Rafila

Ultimele articole