Vaccinări fictive! 15 percheziții desfășurate în Argeș

de | 01.04.2022 13:27 | După locație, După subiect, Eveniment, Importante, Județean, Știri

15 percheziții au avut loc, ieri, în județul Argeș în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenta, complicitate la trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals intelectual, fals informatic, complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic.

Toată acțiunea a început după ce un funcționar public de la un centru de vaccinare din Argeș, a fost prins în timp ce elibera o adeverință de vaccinare falsă.

Prins în flagrant când elibera o adeverință falsă de vaccinare

Potrivit anchetatorilor, un angajat din domeniul sănătății, din cadrul unui centru de vaccinare din județul nostru, a fost prins în timp ce elibera o adeverință falsă de vaccinare unei persoane. Funcționarul public a omis să inoculeze serul de imunizare împotriva Covid 19, contra unei sume de aproximativ 400 de euro și 300 de lei.

În urma acestei acțiuni, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au desfășurat 15 percheziţii domiciliare în județul Argeș, la două centre de vaccinare, dar și la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea faptelor menționate anterior.

Polițiștii au descoperit şi ridicat mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie, sumele de bani in euro și lei. De asemenea, au fost găsite și dozele de vaccin anti-Covid (ultimele identificate inclusiv la domiciliul unei persoane fizice).

Potrivit cercetărilor, în contextul situației epidemiologice SARS-CoV-2, contra unor foloase materiale cuprinse între 150 și 200 euro, funcționari publici din cadrul unor unități de vaccinare au eliberat, în fals, în beneficiul mai multor persoane, adeverințe/certificate europene digitale de vaccinare COVID, fără a administra efectiv serul de imunizare. Ulterior, prin accesarea Platformei electronice specifice, persoanele vizate au beneficiat injust de certificate digitale europene COVID, evitând restricțiile aplicabile persoanelor nevaccinate.

70 de persoane din județul Argeș și județele Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Buzău, Gorj, Brașov, Giurgiu, Călărași, Ilfov și a municipiului București au făcut obiectul emiterii unor mandate de aducere la audieri”, transmit oamenii legii. 

Până la această oră, două femei din Argeș au fost reținute. Urmează ca procurorii să decidă dacă se dispun și măsuri preventive împotriva acestora, dar și a altor persoane suspecte în acest dosar.

Acţiunile au beneficiat de sprijinul lucratorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș, dar și al polițiștilor de la serviciile de investigare a criminalității economice din județele Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Buzău, Gorj, Brașov, Giurgiu, Călărași, Ilfov și a municipiului București.

Totodată, activităţile de urmărire penală au beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Operaţiuni Speciale”, au adăugat polițiștii.

Noi norme privind certificatul de vaccinare COVID

Amintim că în urmă cu doar câteva zile, Comisia Europeană a anunțat norme noi privind certificatul de vaccinare COVID. Schimbările vizează o anumită categorie și se referă la călătoriile în Uniunea Europeană. CE a adoptat în cursul zilei de azi, 29 martie, norme noi în dreptul documentului verde.

Este vorba despre certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 ale minorilor. Acestea nu vor expira după trecerea a 270 de zile de la administrarea schemei totale de vaccinare. De asemenea, a fost autorizat rapelul începând cu vârsta de 12 ani în urma unor recomandări din partea EMA, dar nu toate statele au fost de acord pentru rapelul la minori.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe.

În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire.

Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Buzău | Călărași | COVID-19 | Dâmbovița | Giurgiu | Gorj | Ilfov | Olt | Vâlcea

Ultimele articole