Valentina Drăgușinoiu, noul city-manager al Mioveniului: Bugetul nu mai este atât de generos ca în anii trecuți, dar orașul își păstrează poziția județeană!

de | 24.05.2025 08:46 | Mioveni, Administrație, Din ediția tipărită, Importante

De la începutul lunii mai, funcția de administrator public al orașului Mioveni este ocupată de Valentina Drăgușinoiu. Cu studii în administrație publică și posesoarea unei diplome de masterat în Managementul Mediului și Dezvoltare Durabilă, domnia-sa a deținut, timp de trei mandate, funcția de consilier local. Despre cele mai importante proiecte pe care administrația din Mioveni le are în plan, dar și despre situația financiară în care se află în prezent orașul, redactorii „Ancheta” au discutat cu noul city-manager în interviul ce urmează.

  • La început de mandat, care sunt principalele proiecte pe care le aveți în plan?

Pentru început, îmi doresc să fac echipă cu domnul primar și cu domnul viceprimar, pentru că avem foarte multe proiecte în planul de dezvoltare a orașului, pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit. Pe lângă aceste proiecte, care au fost în viziunea noastră a tuturor, și a mea, de la începutul anului bugetar, ne dorim niște proiecte de suflet. Unul dintre ele este un parc al orașului Mioveni, pentru care acum ne aflăm în faza studiului de fezabilitate. Prin Programul Regional Sud-Muntenia încercăm să atragem surse de finanțare. Parcul ar urma să fie amplasat undeva în spatele Sălii Sporturilor și se va continua peste breteaua de la Uzină. Acolo este o zonă care în acest moment nu este folosită și vrem să-i găsim utilitatea, mai ales că suntem un oraș tânăr, peste 60% din populație având sub 50 de ani. În parc vor fi și locuri de joacă, trasee pentru tineri, zone de relaxare pentru persoanele vârstnice, un complex de activități care se va întinde pe o suprafață destul de mare, care va merge pe energia verde-albastră. Sperăm ca în câțiva ani să fie dat în folosință.

Un alt proiect este și cel care acum este în faza de testare, cel legat de transportul public local. Am avut o ședință de îndată, în care s-a aprobat perioada de testare de 10 zile a celor patru autobuze luate pe proiectul de finanțare europeană. Primim solicitări de la cetățeni cu diverse propuneri de modificare a stațiilor, a orarelor, iar la finalul perioadei de testare vom vedea cum putem îndeplini cât mai eficient.

  • Atunci când ați preluat mandatul de administrator public, ați avut eventuale îngrijorări sau temeri legate de noua funcție?

Primele mele studii superioare sunt în administrație publică, pentru că întotdeauna mi-a plăcut să mă implic. Nu sunt la început de drum în acest domeniu, având experiența de consilier local. Nu am avut motive care să îmi dea îngrijorări sau temeri, atâta timp cât ne dorim să facem lucrurile bine, ne aflăm într-o direcție corectă și am o colaborare eficientă cu domnii primar și viceprimar, dar și cu celelalte instituții. Cred că lucrurile ar trebui să meargă de la sine, chiar dacă legislația sau birocrația ne mai ține pe loc la unele proiecte, iar aceste aspecte nu depind de noi. Orașul fiind de câțiva ani în plină dezvoltare, și cheltuielile de funcționare au crescut, iar cheltuielile pentru dezvoltare au rămas puțin sub procentul celor de funcționare.

  • Care sunt în acest moment cele mai fierbinți probleme cu care se confruntă orașul Mioveni?

La Mioveni, lucrurile sunt în acest moment pe un făgaș normal. Încercăm să satisfacem toate cerințele cetățenilor, chiar și cele la nivel mic. Avem zilnic solicitări legate de câte o străduță, o băncuță și încercăm cel puțin la aceste lucrări să nu avem întârzieri și să le rezolvăm în timp util. La acest moment, lucrurile sunt în normalitate.

Anul 2024 a fost încheiat cu un excedent de 5.292.000 lei

  • Mioveniul a încheiat anul 2024 cu o situația economică destul de dificilă. Care este în acest moment situația datoriilor și cum sunt gestionate de administrația locală?

La acest moment, situația este într-un echilibru bugetar. Avem surse încasate, fiind și primul trimestru de încasare a taxelor și a impozitelor, cash-flow-ul Primăriei a crescut în primul  trimestru, fiind și termenul acela de bonificație. Domnul primar a analizat toate contractele care erau pe zona de funcționare și împreună acum urmărim să vedem dacă mai este eficient să păstrăm unele dintre ele, dacă putem să reducem costurile pe alte contracte sau să renegociem. Am încheiat anul bugetar mult mai bine decât anul anterior. Din punct de vedere financiar, anul 2024 a fost încheiat cu un excedent de 5.292.000 lei, luând în calcul restanțele înregistrate.

  • Una dintre situațiile dificile a fost legată de ratele aferente construirii Spitalului Municipal și Sălii Sporturilor. Cum sunt ele gestionate în acest moment?

Anul acesta, au început să se plătească aceste rate, pentru că anul trecut am solicitat să înghețăm plata ratelor. Am plătit doar dobânzile aferente, având un an de grație. Anul acesta începem efectiv și plata ratelor. ⁠Plățile restante au scăzut în anul 2024 față de anul 2023 cu suma de 13.744.869 lei, iar  în cursul anului 2025 plățile restante au scăzut, rămânând la 30.04 2025 cu plăți restante de 2.691.610 lei. La 1 ianuarie 2025, valoarea creditelor era de 85.622.553 lei, iar la data de 30.04.2025 valoarea este 79.998.781 lei.

Aproximativ 45 de milioane de euro – bugetul orașului Mioveni

  • Care este astăzi bugetul orașului Mioveni și cum este el raportat la nevoi?

Orașul Mioveni are un buget în jur de 45 de milioane de euro, bugetul UAT-ului, fără instituțiile subordonate. În jur de 60% este pentru cheltuieli de funcționare și diferența, pentru cheltuieli de dezvoltare. A fost structurat ca orice buget, pentru proiecte, investiții, instituțiile noastre, serviciile oferite, școli, grădinițe. Cred că a fost de la început un proiect echilibrat și ne dorim să oferim cetățenilor transparență, accesând și site-ul emioveni.ro. Atunci când s-a conturat bugetul, s-a ținut cont de toate solicitările primite din teritoriu la acele întâlniri pe care le-am avut în fiecare cartier. S-a ținut cont în urma unei analize cu departamentele tehnice și investiții din primărie, cu domnul primar și partidele din Consiliul Local.

  • Care este situația finanțării instituțiilor subordonate, dar și a clubului de fotbal?

În Mioveni, putem vorbi la ora actuală doar despre clubul Star Mioveni, care are și fotbal, handbal, volei, aproximativ 10 secții. Tot ce a fost la CS Dacia Mioveni 2012 a preluat CS Star Mioveni. Ce a fost la CS Mioveni secțiunea copii a preluat Star Mioveni. Pentru anul competițional 2025-2026 își doresc să facă o echipă de fotbal liga a 4-a. La Star Mioveni au primit toate finanțările pe care le-au solicitat prin cererile de plată depuse. Este liniște în sport la Mioveni, copiii participă la competiții, iar rezultatele au început să apară. La Star Mioveni sunt în jur de 600 de sportivi legitimați.

  • Mioveniul a fost întotdeauna perceput ca un oraș cu un buget foarte mare. Mai este el ce era odată din acest punct de vedere în ansamblul județului?

Mioveniul își păstrează locul lui, indiferent de buget. Bugetul nu mai este atât de generos ca în anii trecuți, pentru că și legislația a fost cumva schimbată și sumele care ajung la Mioveni nu mai sunt în procentul care era odată, dar orașul își păstrează poziția județeană. Are o nouă viziune, ne dorim să fim parte din Argeș, cu o imagine bună. Ne dorim să ne dezvoltăm împreună cu fiecare localitate din județ.

  • Cum vedeți colaborarea la nivel de Consiliu Local? Există unitate sau tensiunile politice pot afecta implementarea unor proiecte?

În noul mandat 2024-2028, avem colegi de la PNL, USR și AUR în componența Consiliului Local. Este un echilibru care pe care mine mă mulțumește. Deși poate în unele momente în ședințe discuțiile par să fie acide, eu zic că sunt doar constructive. Nu am avut situații în care proiectele de interes și pentru cetățeni să nu aibă aviz favorabil și să nu treacă. Fiecare are un punct de vedere, domnul primar este deschis să asculte, se poate veni cu amendamente și modificări acolo unde considerăm că sunt necesare. Există o colaborare bună în Consiliu Local, cu discuții constructive, care sunt normale.

Material realizat de Berta Dima.

Sursă foto: ediția tiparita.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Metabet CF – CONSTRUIM DURABIL PENTRU VIITOR

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole