Cazurile de varicelă s-au înmulțit! Ce medicament trebuie evitat

de | 07.04.2022 15:39 | Național, Pitești, Știri

INFORMAȚII NOI

Varicela este o boală de sezon extrem de contagioasă şi poate deveni extrem de periculoasă dacă nu se aplică tratamentul corect. În ultima perioadă numărul cazurilor s-au înmulțit foarte mult iar medicii trag un semnal de alarmă.

Medicul de familie Rodica Tănăsescu, a explicat într-o intervenție la Antena 3, ce trebuie să facă părinţii în momentul în care apar primele simptome dar şi ce medicament nu ar trebui să le dea copiilor.

În primul rând nu ar trebui antibiotice, pentru că e vorba de un virus. Vaccinarea este opţională, dar copiii care sunt vaccinaţi sau care au trecut prin boală, sunt protejaţi. Dacă totuşi copilul este în colectivitate şi este şi nevaccinat şi nici nu a trecut prin boală, atunci riscul contaminării este foarte mare. Contageozitatea de obicei este cu două zile înainte de apariţia erupţiei şi încă cinci zile după ce a apărut erupţia.

Tratamentul este simplu şi majoritatea formelor la copii este destul de uşoară, în sensul că apare ceva febră, stare generală mai proastă, cefalee şi sigur că este erupţia extrem de neplăcută, pentru că dă mâncărimi de piele foarte mari.

Trebuie să avem grijă să nu se scarpine pentru că rămân urme. Este acelaşi virus care dă şi boala zoster la adult, dar acum este vorba de varicela propriu-zisă, aşa că ceea trebuie sunt antitermicele, medicamentele de febră obişnuite, dar nu aspirină, lichide multe, aerisire frecventă, fructe şi legume şi aşteptăm să treacă perioada cea mai neplăcută. Dacă apar vezicule la nivelul ochilor, atunci trebuie imediat mers la medic. Dacă febra este foarte mare şi starea generală a copilului este proastă, atunci trebuie mers la medic.

Dacă apar altfel de simptome cu ganglioni sau aşa mai departe, trebuie mers la medic. Dacă varicela apare în familie şi există o gravidă, ea trebuie izolată, pentru că ar putea apărea nişte probleme ale fătului atunci când mama se infectează în timpul sarcinii. Ca recomandare generală, vaccinarea cu cele două doze este benefică şi elimină această problemă a infectării cu varicelă, a transmis medicul.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ, 28 martie

  • În ultima perioadă virozele, gripa și chiar varicela au revenit la noi în țară, favorizate probabil de scăderea numărului de infectări cu noul coronavirus și de lipsa precauțiilor în rândul populației.

 

Peste 60.000 de cazuri de infecții respiratorii au fost raportate săptămâna trecută de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Cifra reprezintă o creștere cu aproape 20% față de numărul cazurilor din săptămâna anterioară.

Totodată zilele trecute reprezentanții spitalului Victor Babeș din Timișoara semnalau faptul că există în această perioadă o explozie a cazurilor de varicelă. Majoritatea pacienților fac forma ușoară a bolii dar unii copii trebuie supravegheați în unitățile sanitare din cauza complicațiilor care apar. La Timișoara, de exemplu, un copil a dezvoltat o encefalită, dar starea lui era stabilă, iar un altul era internat pentru monitorizare și investigații suplimentare, având un sindrom febril prelungit.

Județul Timiș nu este singurul județ din țară care a semnalat un grad ridicat de infectare printre elevi, în special. În județul Olt, conform presei naționale, un număr de 27 de copii de la două unităţi şcolare din județ s-au îmbolnăvit de varicelă în ultima perioadă. Și în capitală au fost constatate cazuri de varicelă iar medicii atrag atenția la faptul că este una din bolile contagioase care se transmit extrem de ușor.

Epidemie de gripă în Argeș

Din fericire în județul Argeș, momentan nu s-a semnalat nici un caz de varicelă dar se pare că județul nostru se confruntă cu o epidemie de gripă în special printre copii. Sunt copii care au făcut forme mai ușoare ale boli dar sunt și pacienți internați în spital.

Informația ne-a fost furnizată de medicul Tudor Ionescu, managerul spitalului de Pediatrie Pitești, care a oferit și câteva sfaturi de prevenție, sfaturi utile în această perioadă când zilnic apar tot mai multe cazuri de infecții.

 

Untitled collage 13 - Cazurile de varicelă s-au înmulțit! Ce medicament trebuie evitat

 

Gripa este o infecţie extrem de contagioasă, care afectează căile respiratorii și la care se asociază:febra, durerile de cap, dureri musculare.

Fiind o infecție respiratorie cel mai important lucru este respectarea regulilor de igienă și distanțare, asemănătoare cu cele impuse în pandemie. Purtarea măștii, spălatul mâinilor, evitarea aglomerației, reprezință o protecție împotriva virușilor. Totodată la primele simptome ar trebui anunțat medicul de familie și în cazul copiilor este foarte important să nu fie dus în colectivitate.” a precizat medicul Tudor Ionescu.

 

Untitled collage 12 - Cazurile de varicelă s-au înmulțit! Ce medicament trebuie evitat

„Riscul ca un copil care se întoarce la școală sau la grădiniță, să răspândească virusul este foarte mare”, mai spune medicul. 

Simptomele specifice gripei la copii sunt diferite de cele ale unei simple viroze: în cazul gripei apare o febră mare, 39-40 de grade, care cedează foarte greu la antitermice sau cedează și apare imediat, frisoane, dureri musculare, dureri de cap și stare generală de rău.

Testarea este esențială atât la copii, cât și la adulți atunci când apare o durere în gât, nasul curge și apar durerile de cap sau musculare. Ar putea fi o răceală comună, un caz de gripă sau chiar Covid. Se pare că toate aceste boli au simptome similare, uneori fiind dificil de distins între ele, de aceea se recomandă testarea.

Cum se transmite varicela

Revenind la subiectul care a alarmat populația zilele trecute este bine de știut faptul că vărsatul de vânt sau varicela este o boală infecto-contagioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite foarte ușor, pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată.

Afecțiunea este întâlnită cel mai frecvent iarna și primavara, dar în ultimii ani s-a observat o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri.

Boala se poate întinde pe o perioadă de până la două- trei săptămâni, timp în care persoana este considerată contagioasă.

varicela copii

Adulții bolnavi de varicelă

Există anumite cazuri în care adulții nu au avut în copilărie această boală iar din păcate se pot confrunta cu manifestări mai severe ale bolii. Se pot confrunta cu indispoziție, pierderea poftei de mâncare, febră mare, dureri de cap, în gât sau tuse iar unele persoane pot face complicații.

Varicela poate fi prevenită prin vaccinare

Medicii transmit faptul că varicela poate fi prevenită prin vaccinare.

Este vorba despre VarilRix, două doze imunizează complet, sunt de părere aceștia. În cazul imunizării cu o singură doză de vaccin, copiii pot dezvolta o formă uşoară a bolii.

Untitled collage 11 - Cazurile de varicelă s-au înmulțit! Ce medicament trebuie evitat

 

Reguli de respectat în tratamentul varicelei

  • pentru prurit se aplică talc mentolat sau alcool mentolat
  • baia este permisă după căderea crustelor
  • sunt indicate alimentele semisolide, la temperatura camerei, nu fierbinţi, asta pentru a nu crea neplăceri la nivelul
  • elementelor din cavitatea bucală
  • sunt necesare multe lichide
  • unghiile trebuie tăiate scurt
  • mâinile sunt tot timpul curate, asta pentru a evita suprainfecţia
  • nu lăsaţi copilul să se scarpine

 

Ce lucruri trebuie să cunoască bolnavii:

  • veziculele nu trebuie rupe, erupţia se va extinde şi mai mult.
  • igiena este importantă, faceţi duş în fiecare zi, după ce au căzut crustele.
  • nu este nevoie de regim alimentar.
  • o persoană devine contagioasă cu o zi sau două înainte ca erupţia să îi apară pe piele şi până ce dispare ultima
  • veziculă de lichid.
  • contagiozitatea durează doar atâta vreme cât există vezicule pe piele. Crustele nu sunt contagioase.
  • izolarea trebuie să aibă loc pe perioada contagiozităţii, în primul rând pentru a evita îmbolnăvirea celorlalţi, dar şi pentru a evita complicaţiile.
  • după varicelă, imunitatea organismului este mult scăzută, aşa că sunt posibile alte îmbolnăviri.

 

Untitled collage 8 - Cazurile de varicelă s-au înmulțit! Ce medicament trebuie evitat

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Olt | Timiș | Timișoara | Tudor Ionescu