Verificați vaccinurile copiilor: revine o boală gravă ce părea eradicată!

de | 06.02.2025 07:30 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România, Mihai Craiu, trage un semnal de alarmă cu privire la reapariția difteriei, o boală infecțioasă gravă care, deși aproape eradicată în Uniunea Europeană, începe din nou să facă victime. Într-un context global îngrijorător, România nu este ferită de riscuri, mai ales în condițiile în care focare de difterie au fost semnalate în apropierea graniței cu Ucraina. 

Decese alarmante care prezic revenirea bolii

Cel mai recent caz tragic a avut loc în Germania, unde un băiat de 10 ani, anterior sănătos, dar nevaccinat, a murit după trei luni de luptă cu boala. În ultimul an, alte două decese în rândul adulților nevaccinați au fost raportate în aceeași țară. Însă pericolul nu se oprește aici.

În Africa de Sud, în 2023, au fost înregistrate peste 20 de cazuri de difterie, dintre care cinci s-au soldat cu decese. Specialiștii avertizează că astfel de focare pot apărea unde rata vaccinării este scăzută, iar România nu face excepție.

Înainte de pandemie, autoritățile sanitare românești avertizau asupra reapariției cazurilor de difterie la granița cu Ucraina. De atunci, milioane de refugiați ucraineni au trecut prin România, ceea ce ridică noi întrebări legate de prevenirea răspândirii bolii.

Nu vrem să vedem din nou tragediile din trecut”, avertizează dr. Mihai Craiu.

medicul mihai craiu 1200x675 1 - Verificați vaccinurile copiilor: revine o boală gravă ce părea eradicată!

Dr. Mihai Craiu: „Îngerul morții copiilor se întoarce!” 

Singura metodă eficientă de prevenire a difteriei rămâne vaccinarea. Dr. Craiu îi îndeamnă pe părinți să verifice carnetele de vaccinare ale copiilor și să se asigure că aceștia au primit toate dozele din schema de vaccinare DTP (Diftero-Tetano-Pertussis).

Nu vreți să știți cum arătau 50.000 de decese prin difterie la copii, în fiecare an, înainte de Al Doilea Război Mondial, când nu exista vaccinul DTP!”, avertizează medicul.

Vaccinarea rămâne singura metodă eficientă de prevenire a unei tragedii care altădată făcea ravagii la nivel global.

ÎNGERUL MORȚII COPIILOR SE ÎNTOARCE

Nu este o glumă sau o metaforă. Este realitatea. De fapt, o tragică știre Reuters.

Difteria, supranumită «îngerul morții copiilor prin sufocare» s-a întors. Boala considerată practic absentă din țările UE lovește din nou.

Până să zicem că am scăpat, e bine să ne uităm în carnetul de vaccinare al copiilor noștri. Dacă este schema incompletă pentru Diftero-Tetano-Pertussis ar trebui discutat cu medicul de familie despre recuperarea vaccinării.

Nu vreți să știți cum arată 50.000 de decese prin difterie la copil!!! Căci așa era, în fiecare an, înainte de Al Doilea Război Mondial, când nu exista vaccinul DTP.”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu.„Fiecare doză contează. Boala nu iartă, iar nevaccinarea poate avea consecințe fatale.”, mai avertizează specialistul. 

În Argeș, medicii de familie își fac datoria, dar luptă cu teoriile conspirației

Raportat la responsabilitate, cu care medicii de familie și părinții din Argeș și din România tratează schema de vaccinare DTP, efectuată așa cum recomandă Ministerul Sănătății, am stat de vorbă cu medicul Mariana Boșneag, care este președintele Asociației Medicilor de Familie Argeș.

Domnia-sa ne-a explicat că medicii de familie își fac treaba, le recomandă părinților să își vaccineze copiii și le oferă informații despre beneficiile vaccinării, însă –  în fața scepticismului unora dintre aceștia – medicii nu mai pot face nimic, decizia finală fiind a părintelui.

Medicii îi cheamă pe copii la vaccin. Vaccinul este gratuit, primit prin DSP, însă nu poți obliga părintele. După toate dezbaterile din pandemie, o anume categorie de oameni nu mai are încredere în beneficiile pe care le au vaccinurile. În ziua de astăzi, când părintele are atât de multe drepturi și aude tot felul de lucruri, dând crezare unor diverse «surse», avem destul de mulți care refuză vaccinarea. Tu, ca medic, nu ai nicio putere, poți doar să îi soliciți părintelui să semneze refuzul în fișa copilului. Degeaba încerci să îi oferi informații, să îi prezinți beneficiile… Sunt părinți care, pur și simplu, nu vor să își vaccineze copii și nici nu mai contează că vorbim despre vaccinuri ultratestate, pe care le-au făcut și ei. Din partea noastră informația circulă, însă circulă și informația antivaccin. Nu ai nicio pârghie pentru a determina părintele să respecte schema națională de vaccinare, iar cel mai mare risc al scepticismului cu care este văzută vaccinarea este reapariția bolilor care au fost eradicate. Pe măsură ce timpul va trece, o să constatăm că înfloresc din nou anumite boli care nu mai existau.”, ne-a declarat medicul Mariana Boșneag.

vaccinare - Verificați vaccinurile copiilor: revine o boală gravă ce părea eradicată!

Schema de vaccinare DTP  

Vaccinul DTP (diftero-tetano-pertussis) este un trivaccin esențial care oferă protecție împotriva a trei boli infecțioase severe: difteria, tetanosul și tusea convulsivă. Administrarea sa conform schemei de vaccinare contribuie la prevenirea acestor afecțiuni cu potențial fatal, atât în copilărie, cât și pe parcursul vieții.

În România, vaccinarea cu DTP este realizată conform recomandărilor Ministerului Sănătății. În copilărie și adolescență, acest vaccin este administrat împreună cu alte vaccinuri pentru a asigura o protecție extinsă.

Dozele recomandate sunt următoarele:

» Prima doză – la 2 luni  » A doua doză  – la 4 luni  » A treia doză  – la 6 luni  » A patra doză (revaccinare) – după împlinirea vârstei de 1 an, la cel puțin 6 luni de la doza a treia  » A cincea doză  – la 3-4 ani  » A șasea doză  – la 6-7 ani.

Ulterior, pentru menținerea imunității, sunt necesare rapeluri suplimentare:

» La 14 ani  » Apoi, o doză de rapel la fiecare 10 ani

Vaccinul DTP asigură o protecție îndelungată și eficientă:

▼ Tetanos – imunitate aproape completă (aproximativ 100%) încă de la prima vaccinare

▼Difterie – protecție în proporție de aproximativ 90%

▼ Tuse convulsivă – eficiență de aproximativ 85%

Deși vaccinarea în copilărie este esențială, rapelurile periodice sunt recomandate și adulților, chiar dacă au fost vaccinați anterior. Aceasta asigură o imunitate activă și de lungă durată împotriva acestor boli periculoase.

Vaccinarea DTP este realizată de medicul de familie și este recunoscută pentru siguranța și eficacitatea sa dovedită, fiind cea mai bună metodă de prevenire a acestor afecțiuni care altădată provocau numeroase decese.

copil bolnav - Verificați vaccinurile copiilor: revine o boală gravă ce părea eradicată!

Simptome și pericole

Difteria este cauzată de bacteria  Corynebacterium diphtheriae și atacă sistemul respirator. Simptomele apar la 2-5 zile de la expunere și includ:

✔ Durere în gât și febră moderată (38-39°C)

✔ Oboseală accentuată și ganglioni limfatici măriți („gât de taur”)

✔Apariția unei membrane groase gri-albicioase în gât, ce poate provoca sufocare

✔ Dificultăți de respirație și înghițire, voce răgușită

✔ Complicații severe, cum ar fi insuficiența respiratorie sau afectarea inimii și a sistemului nervos

Dacă există suspiciunea de difterie, consultul medical de urgență este esențial.”, subliniază dr. Craiu.

 

Foto: ediția tipărită

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Află cum îți faci GRATUIT analizele la Spitalul Județean!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Germania | Ministerul Sănătății | Ucraina

Ultimele articole