Propunerea Ministerului Educației: Studenții vor face doar 2 ani de facultate
O nouă propunere a fost înaintată de Ministerul Educației, la finalul săptămânii trecute, care se referă la învățământul superior.
Potrivit propunerii, ministerul Educației dorește ca facultatea să se facă în doar doi ani, în România, având în vedere că unul din doi studenți abandonează cursurile, iar 42 % dintre cei care urmează un program de master renunţă ulterior.
Astfel, este luată în calcul introducerea studiilor universitare cu durată mai scurtă. Însă vor fi obligatorii stagiile de practică, iar universitățile vor asigura locuri de muncă studenților pentru a prinde experiență.
Aceasta ar reprezenta o încercare de a rezolva problema crizei de specialiști din diverse domenii. Prin urmare, orice universitate ar putea organiza programe de 2 ani, cu excepția celor de Medicină, Drept şi Arhitectură.
Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a tranmis Ligia Deca, ministrul Educației, potrivit Observatornews.ro.
Printre domeniile care vor avea astfel de cursuri de scurtă durată sunt cele care se adresează viitorilor ingineri, bibliotecari, economişti sau informaticieni.
Vouchere sociale de 1.500 de lei pentru studenți
De asemenea, o altă veste a fost dată studenților din România, în urmă cu câteva săptămâni. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș a anunțat că o nouă categorie de cetățeni va beneficia de ajutor din partea statului, în acest sens urmând să fie acordate vouchere sociale în valoare de 1.500 de lei.
Este vorba despre studenții care au burse sociale. 50.000 tineri vor primi cei 1.500 de lei pentru plata chiriei, începând cu anul universitar următor.
Intenționăm ca studenții beneficiari de burse sociale să aibă vouchere. Pentru ei, intenționăm să fie de 1.500 de lei valoarea voucherului și, dacă putem, să le subvenționăm chiria celor care sunt din familii defavorizate, care au o stare materială mai precară.
Sunt 50.000 de studenți care ar urma să beneficieze de aceste facilități, începând cu anul universitar următor (2023-2024 – n.red). (…) Plaja aceasta a chiriilor o să fie de la taxa pentru căminul studențesc și până la un anumit plafon pentru chirie pe care să-l decontăm, în baza contractului de închiriere și în baza documentelor justificative pe care le prezintă. ”, a transmis Marcel Boloș.
De această facilitate au beneficiat, deja, elevii din învățământul preuniversitar, iar în anul școlar 2023-2024 se va adresa și studenșilor.
Cei 50.000 de studenți vor fi cuprinși în proiectul ordonanței de urgență prin care o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile, potrivit ministrului Boloș.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Argeș. Bani pentru modernizarea drumurilor locale și extinderea rețelei de apă!