Vezi ce localitate a găzduit o competiție națională? Copiii învață jocul de oină la Muzeul Golești!

de | 01.08.2024 13:31 | Lifestyle, Rural

Vacanța de vară la Muzeul Golești continuă cu noi activități. Astfel, potrivit informării publicate de reprezentanții Muzeului Golești, săptămâna viitoare sunt programate mai multe ateliere (Curs de toacă coordonator Nicoleta Grigore, Ne distrăm şi învăţăm…coordonator Simina Arsene; Inițiere în oină joc tradițional românesc, coordonator Victor Popa).

Inițiativa Argeșul Redescoperă Oina presupune promovarea jocului de oină, văzut ca sport, element de patrimoniu cultural imaterial și legătură între generații, la nivelul Argeșului.

”Conform unui document din Arhivele Naționale ale României în urma cu aproape 120 de ani în județul Argeș autoritățile erau preocupate de promovarea jocului sportiv de oină la nivel școlar prin organizarea unui concurs național programat a se desfășura la Câmpulung Muscel.

În fiecare an, în comuna Țițești, unde oina se joacă de peste 70 de ani, este organizat un eveniment memorialistic în amintirea celui care a fost una dintre figurile emblematice care a contribuit la răspândirea oinei în județul nostru, învățătorul Constantin Dumitrescu.

În prezent, putem afirma că oina se bucură de o etapă benefică în contextul susținerii autorităților și pe această cale aducem în atenția publicului faptul că, în anul 2024, proiectul intitulat „Centrul Țițești – nod local al rețelei Multisport” se află în etapa de implementare, fiind prima inițiativă de acest fel dedicată oinei.

Proiectul este cofinanțat de către Consiliul Județean Argeș în cadrul Programului Național ”Sportul pentru toți”. De asemenea, proiectul beneficiază și de o cofinanțare din partea Primăriei Țițești”, amintesc cei de la Muzeul Golești.

Nu în ultimul rând, cei de la Muzeul Golești țin să menționeze faptul că ”oina este practicată și de către fete, iar un bun exemplu în acest sens este echipa de oină multiplă campioană națională CS Dacia Mioveni 2012.

Între 6 și 9 august 2024, la Muzeul Golești vom putea învăța cum să jucăm oina, alături de Victor Popa.

Programări la telefon 0248266364 între orele 900-1600 (luni-joi)”.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Muzeul Golesti

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Important pentru cetățenii care stau în acest cartier! ”Se materializează al doilea proiect votat de piteșteni”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Câmpulung Muscel | CS Dacia Mioveni 2012 | Dacia | Mioveni | Muscel | Muzeul Golești