(Video) AJOFM Argeș a lansat proiectul CONECT – Cooperare și suport pentru tineri

de | 17.07.2025 15:53 | Județean, Administrație

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș a lansat astăzi proiectul CONECT – Cooperare și suport pentru tineri. Evenimentul a avut loc la Hotel Ramada, unde au participat autorități județene, directori ai agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, reprezentanți ai instituțiilor din Argeș și directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Florin Cotoșman.

De altfel, la eveniment au participat Florin Cotoșman – președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcel-Dumitru Miclău – Secretar General ANOFM, Adrian Dumitru Bughiu – vicepreședinte Consiliul Județean Argeș, Marius Pîrvu – subprefectul județului Argeș, inspectorul școlar general al IȘJ Argeș Dumitru Tudosoiu, primari, directori de instituții publice și AJOFM-uri din alte județe, precum și conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș.

proiect conect arges 1 - (Video) AJOFM Argeș a lansat proiectul CONECT – Cooperare și suport pentru tineri

Proiectul se derulează în parteneriat cu GE-COST 2001 SRL, în perioada 1 iulie 2025 – 30 iunie 2028 și are un buget total de 9.955.637,30 lei. Inițiativa își propune să contribuie la creșterea incluziunii sociale și a accesului pe piața muncii pentru tineri fără loc de muncă sau care nu studiază, cu vârsta de până la 30 de ani. Proiectul vizează 1.582 de tineri sub 30 de ani, dintre care minimum 240 de tineri de etnie romă, din județul Argeș — Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, în special din categoria NEETs (tineri care nu urmează o formă de învățământ și nu lucrează) pentru a facilita tranziția acestora către piața muncii și integrarea în societate.

Proiectul este finanțat din Fondul Social European Plus (FSE+), prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, are un buget total de 9.955.637,30 lei și se desfășoară în perioada 1 iulie 2025 – 30 iunie 2028 (36 luni). „CONECT” vizează tinerii NEET (Not in Education, Employment or Training) și propune măsuri concrete: identificare și consiliere, cursuri de formare profesională, activități cultural-educative și crearea unei rețele locale de sprijin.

”Ne propunem să sprijinim 1.582 de tineri”

În cadrul conferinței de lansare, directorul executiv al AJOFM Argeș, Nicolae Bădescu, a declarat: „Acest proiect vine într-un context în care mulți tineri din România – și implicit din județul Argeș – se confruntă cu dificultăți în tranziția de la școală la piața muncii. Prea mulți dintre ei se află în afara sistemului de educație și a pieței muncii, așa-numiții tineri NEET (Not in Education, Employment or Training). Acești tineri, cu vârste între 14 și 29 de ani, nu își valorifică încă potențialul, fie din cauza lipsei de oportunități, fie a lipsei de îndrumare sau a diferitelor obstacole socio-economice. În județul Argeș, prin proiectul CONECT ne propunem să sprijinim 1.582 de tineri din această categorie, dintre care 240 provin din comunitatea romă, un segment care se confruntă adesea cu provocări și mai mari în accesarea educației și ocupării. Proiectul CONECT își propune să aducă mai aproape instituțiile, organizațiile și tinerii NEET, cei care nu sunt nici în educație, nici în muncă, nici în formare.

Prin acest demers, dorim să contribuim semnificativ la incluziunea socio-profesională a tinerilor și la întărirea coeziunii sociale. Lansarea proiectului este un pas concret în sprijinirea generațiilor tinere pentru a deveni o forță activă și implicată în societate.”

Directorul AJOFM Argeș, Nicolae Bădescu:

”Ne dorim să oferim servicii personalizate tinerilor”

Mai departe, Florin Cotoșman – președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a subliniat: „Este o plăcere să fiu prezent la Pitești, în calitate de președinte al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, în acest moment deosebit pentru viitorul tinerilor din acest județ. Pentru că vorbim nu doar despre un centru pentru tineri, ci și despre o nouă viziune în care tinerii din România să aibă acces la sprijin, la consiliere, la oportunități de dezvoltare profesională și personală. Cu sprijinul ANOFM, agențiile județene au lansat în acest an un proiect ambițios la nivel național, prin care ne dorim să realizăm o rețea pentru tineri, ne dorim să fim mai aproape de comunitate, de școală, de realitatea socială și să oferim sprijinul necesar acestor tineri pentru a se integra mult mai facil pe piața muncii. Serviciul Public de Ocupare din România a contractat la nivel național 32 de proiecte prin care acoperim aproximativ 70% din județele țării. Urmează să redeschidem acest apel și îmi doresc tare mult ca toate județele din România să beneficieze de Centrul pentru Tineret, de această rețea care va fi implementată în premieră la nivelul ANOFM. Prin acest Centru de Tineret pe care urmează să-l dezvoltăm la Pitești îmi doresc să oferim un spațiu modern, deschis și interactiv. Ne dorim să oferim servicii personalizate tinerilor, ne dorim să le oferim stagii de practică, să le oferim sesiuni de orientare în carieră și, din punctul meu de vedere, cel mai important scop al acestui proiect – interacțiunea directă cu angajatorii locali.”

Directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Florin Cotoșman:

”Ne aflăm în fața unei oportunități reale de a transforma vieți”

Subprefectul județului Argeș, Marius Pârvu a punctat: „ Sunt onorat să particip la lansarea unui proiect cu o miză atât de importantă pentru viitorul județului Argeș și mai ales pentru tinerii noștri. Felicit Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș pentru inițiativa de a construi un cadru real de sprijin pentru integrarea profesională și socială a tinerilor din județ, în special a tinerilor din categoria NEET. Prin acest proiect cu finanțare europeană, ne aflăm în fața unei oportunități reale de a transforma vieți. Conect propune o intervenție complexă, personalizată și adaptată nevoilor tinerilor. Este un exemplu clar de cum fondurile europene pot fi puse în slujba dezvoltării locale și a coeziunii sociale.”

Subprefectul de Argeș Marius Pîrvu:

”Acest proiect vine într-un moment esențial”

De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a transmis: „Acest proiect vine într-un moment esențial, când tot mai mulți tineri se confruntă cu provocări în găsirea unui drum stabil și sigur în viață. Piața forței de muncă este una extrem de dinamică, iar pentru a avea acces la un loc de muncă doritorii trebuie să fie bine pregătiți, să fie flexibili și permanent informați cu noutățile tehnologice pentru a ști cum să se adapteze la cerințele angajatorilor. Despre tinerii NEET am auzit încă de acum aproximativ 15 ani, iar în perioada în care am fost secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, am lucrat la Strategia Națională pentru Tineret 2015–2020, care viza inclusiv acest segment de tineri care nu sunt nici angajați și nici înscriși într-o formă de învățământ.

Avem un partener durabil cu AJOFM Argeș. Cea mai mare parte din investițiile Consiliului Județean înseamnă și progres și dezvoltare și nu pot decât să felicit conducerea instituției pentru că a reușit să acceseze această finanțare europeană consistentă care oferă tinerilor care nu reușit să își găsească un loc de muncă, inclusiv cei din zonele vulnerabile, șansa de a se avea un venit și de a se integra în societate, fără să fie nevoiți să emigreze și să muncească în străinătate. Sunt convins că Argeșul va fi, și prin acest proiect, un exemplu de succes!”

Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș:

La rândul său, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, Dumitru Tudosoiu a punctat: „Prezența mea aici are legătură cu noțiunea de continuitate. Noi, la Inspectoratul Școlar Județean Argeș, și prin Ministerul Educației, am dezvoltat de-a lungul timpului mai multe acțiuni similare, în care am vizat reducerea abandonului școlar. Este o problemă reală, pentru că sunt copii pe care nu-i mai regăsim după finalizarea școlii gimnaziale, nici în școlile vocaționale, nici în liceele teoretice. Acest proiect pe care îl derulează AJOFM Argeș vine în completarea a ceea ce noi am făcut și facem și de aceea cred că este extraordinar de important pentru acești tineri din Argeș. Veți avea în continuare, în Inspectoratul Școlar Județean Argeș, un partener de încredere!”

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, Dumitru Tudosoiu:

„Acest proiect este foarte important”

Reprezentantul mediului de afaceri, George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș a menționat „Acest proiect este foarte important pentru că vizează tinerii NEET. Acești tineri reprezintă una din cele mai mari provocări pentru România și pentru Europa. Gradul de șomaj al acestor tineri vulnerabili este tot mai ridicat în Uniunea Europeană și la noi în țară. Din acest punct de vedere, acest proiect este unul foarte important, la fel cum este și colaborarea pe care mediul de afaceri o are cu AJOFM, cu ITM și Casa de Pensii Argeș.”

”Fără mediul privat, nu vom putea finaliza cu succes integrarea acestor tineri”

Eugen Gruescu, coordonator GE-COST 2001 SRL – București a punctat: „În cei aproape 25 de ani de experiență în implementare de proiecte fonduri europene am lucrat cu aproximativ 25 de Agenții Județene de Ocupare a Forței de Muncă. S-au dovedit a fi cele mai reușite proiecte. În acest caz, extrem de importantă este relația cu mediul de afaceri. Mediul privat este cel care poate ajunge să angajeze acești tineri vulnerabili. Fără mediul privat, nu vom putea finaliza cu succes integrarea acestor tineri. Am început colaborarea cu AJOFM Argeș în 2014, cu un prim proiect în care am avut în grupul țintă 500 de persoane, acum ne-am propus să creștem acest obiectiv la peste 1500 de tineri NEETS.”

”Viziunea noastră este că nimeni nu trebuie lăsat în urmă!”

La rândul său, Claudian Baciu, manager de proiect a menționat: „Prin implicare și parteneriate solide, ne propunem să transformăm provocările cu care se confruntă tinerii NEET în oportunități de angajare și integrare socială. În perioada iulie- noiembrie 2024, conform analizei noastre, o proporție semnificativă a tinerilor între 14 și 29 de ani nu sunt prinși în nicio activitate școlară sau de formare profesională. Ei sunt practic invizibili sistemului. Tinerii de etnie romă se confruntă cu bariere și mai puternice de integrare socială. Așadar, avem nevoie de parteneriate solide, inclusiv cu primarii din Argeș și cu celelalte instituții publice și mediul de afaceri pentru a realiza o rețea funcțională și eficientă. Mai mult decât o cifră, cei 1582 de tineri din grupul țintă reprezintă un grup complex care acum este fără busolă socială, dar care poate avea acces real la oportunitățile pe care le vom oferi prin acest proiect. Ne dorim să ajungem la tinerii de la orașe, dar mai ales la cei din mediul rural, care au acces mai greu la informații, prin caravane mobile. Viziunea noastră este că nimeni nu trebuie lăsat în urmă!”

Ce obiective își propune proiectul:

  • identificarea, recrutarea și înscrierea în proiect a 1.582 de tineri sub 30 de ani și derularea unei campanii online de informare și identificare a grupului țintă;
  • dezvoltarea unei rețele pentru tineret la nivelul județului Argeș, prin încheierea de parteneriate între SPO și furnizorii de servicii pentru tineret, asigurarea de lucrători pentru tineret și formarea echipelor mixte, furnizarea de măsuri care să faciliteze tranziția pe piața muncii și prevenirea apariției situației de NEETs, precum și implementarea unei campanii cu privire la prevenirea consumului de alcool și droguri;
  • furnizarea de servicii pentru 1.582 de tineri, servicii de informare și consiliere, servicii de formare a competențelor-cheie și activități cultural-educative, pe perioada de implementare a proiectului.

Printre rezultatele proiectului sunt preconizate înregistrarea tinerilor la Serviciul Public de Ocupare (AJOFM) ca persoane în căutarea unui loc de muncă și realizarea unei rețele suport funcționale, care reunește entități publice și private și care furnizează servicii dedicate tinerilor din grupul țintă.

AJOFM Argeș invită toate instituțiile publice, organizațiile non-guvernamentale, actorii economici și comunitatea locală să se alăture demersului de susținere a tinerilor și să contribuie, împreună, la construirea unui viitor mai sigur și mai prosper pentru județul nostru.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș

Pitești, B-dul Republicii, nr. 11, județ Argeș

Tel: 0248.222.415

Email: ajofm.ag@anofm.gov.ro

Sursă foto și video: AJOFM Argeș.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alertă în Arefu! A fost semnalată prezența unor urși

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole