(Video) Argeș – Foc la vestigiile istorice

de | 08.08.2024 16:45 | Eveniment, Județean

Alertă de grad zero la Curtea de Argeș. Cineva a aruncat o țigară aprinsă de la care a luat foc toată vegetația dintr-unul din cele mai importante obiective turistice ale Munteniei, Biserica Sânnicoară.
Pompierii au stat ore în șir la incendiu, chiar și după ce l-au stins, ca să fie siguri că nu se reaprinde.

Vestigiile istorice, Biserica Sânnicoară de la Curtea de Arges, prima capitală a Țării Românești, se află pe o colină a orașului. Cineva a aruncat o țigară aprinsă, așa spun pompierii, suficient pentru a produce un dezastru cultural. Focul s-a extins la toată vegetația uscată a monumentului, pe cel puțin 3000 de metri pătrați. in apropiere sunt mai multe case, iar localnicii au dat alarma si au ajutat pompierii sa striga flăcările.
Mai multe mașini de la pompieri au fost trimise acolo, dată fiind importanța sitului istoric.
Cel puțin trei ore le-a luat pompierilor ca să stingă incendiul, iar un echipaj a rămas în locul respectiv pentru a se asigura că focul nu se reaprinde. Cunoscută drept paraclisul primei curții domnești de la Argeș, Biserica Sânnicoară este singura din sudul țării care păstrează în morfologia denumirii sale chiar formă arhaică a cuvintelor Sfântul Nicolae.

 

Cunoscută drept paraclisul primei Curţi Domnesti de la Argeş, dar şi sub denumirea de “Biserica Sfântul Nicolae cel Mic”, nume dat pentru a evita confuzia cu alt lăcaş – Sfântul Nicolae Domnesc (Biserica Domnească), aflat în imediata sa vecinătate, de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret, Biserica Sân Nicoară, sau ceea ce a mai rămas din ea, păstrează în morfologia denumirii sale, chiar forma arhaică a cuvintelor “Sfântul” (Sân) şi “Nicolae” (Nicoară).

 

 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cinci incendii de vegetație în ultimele 24 de ore! A fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 16.200 mp

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Sfântul Nicolae