Un cercetător în domeniul agriculturii încearcă de doi ani de zile să afle care este suprafața de teren pe care o mai dețin românii în țara noastră. Informația îi este necesară pentru a realiza o cercetare de specialitate. De necrezut, nicio autoritate din România nu i-a dat răspuns la această întrebare. Deși legislația ar fi trebuit să asigure transparența în privința proprietății terenurilor, realitatea este că informațiile esențiale pentru cercetare aceasta sunt inaccesibile.
Aurelian Buliga Ștefănescu este din Pitești și lucrează ca cercetător în domeniul agricol cu studii de specialitate aprofundate în domeniu. Acum realizează o cercetare din care o parte importantă este apartenența terenurilor juridică a terenurilor agricole. Deși în 2014 s-a dat o lege prin care se înființa un registru unic al terenurilor din care să reiasă apartenența acestora, legea a rămas doar pe hârtie.
În aceste condiții, a pornit de la declarația președintelui României făcută în urmă cu opt ani.
”Cel puțin, în momentul de față, aflu, de exemplu, de la domnul Ministru (n.r. – Achim Irimescu) că proprietarul a 30% din terenul agricol sunt alții decât românii. Ei, pe mine personal, această proporție, vă spun sincer, mă îngrijorează. Ce e de făcut? Eu cred că este nevoie de o abordare pragmatică, dar, în același timp, european. Suntem în Uniunea Europeană. Nu putem să ne închidem, nu putem să revenim la izolaționism. Dar nu ne oprește nimeni să facem o legislație care permite românilor să stabilească ce se întâmplă în România. Și această chestiune am discutat-o. Cred că un minim, minim, necesar este un drept de preemțiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea. Iar, dacă nici statul, nici comunitatea nu este interesată într-o anumită parcelă care se vinde, atunci, sigur, putem să ne gândim cum merge mai departe. Dar, nu cred că se poate merge la infinit așa, pentru că ne trezim, cum foarte bine ați spus, că ne uităm la pământ și ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e. Și atunci, este clar că doar printr-o legislație care ne protejează, dar este, în același timp și europeană, putem să rezolvăm această chestiune foarte, foarte sensibilă”, declara președintele Klaus Iohannis, în 2016.
Nimeni nu a făcut între timp ceva în acest sens.
Cercetătorul trage un semnal de alarmă și spune că ne vom trezi în situația în care România nu le va mai aparține românilor.
Foto descriptiv. Sursă foto și video: anchetaonline.ro MJ
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: