În perioada 27-28 martie 2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Argeș a desfășurat o serie de controale menite să verifice respectarea normelor de siguranță alimentară și igienă în unități comerciale și de cazare din județ. Acțiunile au fost coordonate de Cristian Popescu Piedone, care a însoțit echipele de control pe teren.
În urma verificărilor, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 300.000 de lei, patru operatori economici au fost obligați să își suspende activitatea, iar 172,7 kg de produse alimentare neconforme, în valoare de 5.456 lei, au fost retrase de la comercializare.
Ce nereguli au fost descoperite?
Unul dintre cazurile grave a fost cel al Brutăriei Dani Pan din Pitești, unde inspectorii au găsit produse contaminate cu impurități, tăvi de coacere murdare, precum și alimente păstrate în condiții necorespunzătoare. De asemenea, unitatea nu respecta regulile de trasabilitate, produsele neavând etichete care să indice proveniența și termenul de valabilitate.
La Motel Restaurant Waterside Retreat din Cotmeana, problemele identificate au fost și mai serioase. Camerele destinate cazării prezentau infiltrații de apă și acumulări de praf, iar în bucătărie, inspectorii au descoperit ustensile de lemn și plastic deteriorate, precum și produse alimentare expirate.
Prestarea serviciilor de alimentație publică a fost oprită temporar, până la remediere deficiențelor constatată de către reprezentanții ANPC.
Piedone a descins și la restaurantele de la Dedulești, unde a descoperit numeroase nereguli.
La SC SAN RESTAURANT SRL, produsele alimentare erau depozitate și păstrate în condiții improprii și nu aveau elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limita de consum (brânză telemea, mălai, pesmet), iar în bucătărie erau folosite recipiente improprii din plastic.
O altă unitate controlată a fost SC SIBIV RAPID 2002 SRL. Și aici au fost găsite produse alimentare păstrate în condiții improprii și fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limita de consuma (brânză telemea rasă).
Alte nereguli constatate au fost: utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente improprii din plastic, porțiuni limitate de pavaj deteriorat, lipsa informațiilor despre aditivii alimentari.
Nereguli au fost găsite și la SC Satbos SRL. Carnea de porc, (fleică, cotlet) era depozitată în condiții improprii și nu avea termenul limită de consum.
- carne de porc și pui, produse lactate (cașcaval, brânză dulce), dar și produse de panificație fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limita de consum;
- produse pregătite (clătite, cartofi prăjiți) depozitate în blocul alimentar pentru a fi utilizate în ziua următoare,
- burtă fiartă porționată și păstrată în recipiente mici de plastic, păstrată pentru a fi ulterior utilizată la servirea ciorbei de burta;
- utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente improprii din plastic,
- porțiuni limitate de pavaj deteriorat,
- utilizare refrigerator și cuptor cu microunde deteriorate, uzate, cu urme grosiere de rugină și mizerie.
Sursă video: Facebook Cristian Piedone
Foto: captură video
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Polițiștii locali piteșteni, în acțiune! Amenzi de peste 15.000 de lei date în această săptămână