Peste 200 de români au fost convinși de o grupare infracțională să investească în criptomonede, iar potrivit procurorilor DIICOT, aceștia ar fi pierdut în total aproape 5 milioane de dolari.
În cursul zilei de astăzi, procurorii DIICOT au desfășurat 11 percheziții domiciliare în județele Prahova, Olt și Ilfov, precum și în municipiul București, într-un dosar care vizează constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune și evaziune fiscală.
Gruparea păcălea clienții să investească diferite sume, sub formă de criptomonede, promițându-le câștiguri mult mai mari decât cele reale.
Pentru a prezenta credibilitate, ei și-au înființat un call center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le erau propuse câştiguri din investiţii în criptomonede.
De asemenea, ei au creat și un site, unde clienții creduli puteau vizualiza grafice false, cu creșteri spectaculoase ale profiturilor.
Deși, în acea perioadă, piața criptomonedelor era în declin, graficul clienţilor afişa creşteri progresive, de la lună la lună.
Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-au creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente.”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT
Atrași de aceste creșteri fictive, majoritatea clienţilor rămâneau captivi în cadrul mecanismului fraudulos, iar criptomonedele erau transferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului și convertite în dolari.
În cazul celor care deveneau suspicioși, gruparea le restituia investițiile și chiar și dobânzile, pentru a evita eventualele plângeri penale.
Banii care rămâneau erau cheltuiți de membrii grupării în interes personal, prin folosirea cardurilor de debit la comercianți, ori pentru retragere de numerar la ATM-uri.
Printre cei păgubiți se numără și oameni de afaceri din sport și turism, potrivit ziarulincomed.ro
Valoarea prejudiciului produs clienţilor este de peste 4,71 de milioane de dolari.”, se mai arată în comunicat
În urma perchezițiilor, 14 persoane au fost duse la audieri. Acestea vor fi desfășurate la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești.
De asemenea, în cursul acestei zile, cu sprijinul tuturor brigăzilor și serviciilor de combatere a criminalității organizate, urmează să fie audiate 240 de persoane vătămate (persoane fizice și juridice).”, mai transmit procurorii DIICOT
La acţiune au participat şi jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
Vă reamintim că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.
foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Mașină de poliție răsturnată, în urma unui accident în Sighișoara