”Prăbușirea lui interioară s-a adâncit până în punctul în care avea senzația că aude, dincolo de ușa celulei, un scârțâit de căruță.(…) Se ghemuia lângă ușa celulei să audă cât mai bine acea căruță care vine să-l ia și să-l ducă acasă… A murit, probabil, așteptând să vină acea căruță și să-l ducă acasă” – atât de pătrunzătoare a fost degradarea interioară a lui Petru, despre care povestește chiar istoricul Lucian Vasile. Și acesta a fost doar unul dintre deținuții politici a cărui poveste a rămas mărturie pentru generațiile viitoare, o mărturie dură din perioada ”Fenomenului Pitești”. Iată că de acum, la Pitești se regăsesc și peste 100 de obiecte din închisorile comuniste ale secolului trecut ce au fost strânse pentru a fi arătate publicului larg. Acestea sunt în expoziția ”Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste”.
Acest proiect captivant aduce în prim-plan istoriile și obiectele autentice ale celor care au trăit experiența detenției politice în închisorile comuniste din România, dar și piese de mobilier și obiecte originale inedite din închisorile comuniste: înscrisuri și scrisori, obiecte personale ale deținuților, fotografii și documente, mașini de scris, uși de celulă, gratii, cătușe, paturi suprapuse, uniforme de deținut din mai multe închisori din România. În plus, expoziția include povești orale ale supraviețuitorilor, oferind o perspectivă emoționantă și personală asupra experiențelor din închisorile comuniste. Datorită colaborării cu Administrația Națională a Penitenciarelor, în ultimul an, echipa Memorialului a reușit să recupereze numeroase obiecte și piese de mobilier vechi din penitenciarele din România pentru a oferi o imagine mai clară a ceea ce însemna un penitenciar politic în dictatură. Nu în ultimul rând, donațiile de obiecte personale și obiecte lucrate în închisorile comuniste, primite de la foști deținuți și de la familiile acestora, au îmbogățit expoziția și au adus în fața publicului larg frânturi cutremurătoare din viața personală a celor închiși.
Obiectele aduse sunt autentice: piese de mobilier și obiecte originale inedite din închisorile comuniste, înscrisuri și scrisori, obiecte personale ale deținuților, fotografii, mașini de scris, uși de celulă, gratii, cătușe, paturi suprapuse, uniforme de deținut din mai multe închisori din România.
La Pitești a fost o întâlnire directă cu deținuții regimului comunist, cu poveștile supraviețuitorilor, oferind o perspectivă emoționantă și personală asupra experiențelor din închisorile comuniste.
Unul dintre cei care au trecut prin iadul penitenciarelor comuniste este Sergiu Rizescu, astăzi în vârstă de 92 de ani. A fost arestat pe când era student și a fost dus în subsolurile Securității din Pitești.
Si de la Administrația Naționala a Penitenciarelor au fost donate mai multe obiectele, altele au fost primite de la foști deținuți și de la familiile acestora.
Ministrul Justiției a început demersurile ca Închisoarea Pitești să intre în patrimoniul mondial UNESCO.
Fenomenul Piteşti a reprezentat un experiment de reeducare prin tortură a tinerilor intelectuali deţinuţi în temniţele comuniste, consideraţi potenţiali contestatari ai sistemului. Rezultatul trebuia să fie omul nou, educat în spiritul învăţăturilor marxist-leniniste.
În 1949, autorităţile regimului comunist au decis aplicarea, prin intermediul Securităţii, a metodelor „pedagogice” Makarenko, care urmăreau reeducarea deţinuţilor din temniţele comuniste. Modelul pe care autorităţile l-au urmat a fost cel din China lui Mao Zedong, unde aceste „practici” se aplicaseră cu succes. În ţara noastră metodele au fost transpuse în practică de generalul de Securitate Alexandru Nicolschi. Locul ales pentru demararea fazei pregătitoare a experimentului de reeducare a fost închisoarea de la Piteşti.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Alina Gorghiu.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: