Un pas important spre finalizarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte religioase din România a fost făcut ieri. Crucea care va încununa turla principală a Catedralei Mântuirii Neamului a fost montată cu ajutorul unei macarale gigantice.
Potrivit basilica.ro, înainte de a fi montată pe turla principală, crucea care are o înălțime de 7 metri și o greutate de 7 tone, a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți, într-o atmosferă de rugăciune și reculegere.
În faţa ochilor noştri se înalţă, pe cerul Capitalei noastre, pe cerul Bucureştiului, ca un semn de speranţă, de lumină pentru viaţa noastră creştină de zi cu zi. Şi cifrele care sunt legate de această cruce, care va fi ridicată îndată, au semnificaţie deosebită: este înaltă de şapte metri şi cântăreşte şapte tone, iar cifra şapte, în spiritualitatea creştină, are semnificaţia desăvârşirii, a plinătăţii. Şi dorim ca această cruce să fie nu doar pavăza acestei catedrale, acoperământ tare şi nebiruit, ci să fie pentru fiecare român în parte, din ţară şi din străinătate, un semn de biruinţă şi un semn al nădejdei că Hristos este, în orice încercare a vieţii noastre, alături de noi. Şi aşa cum crucea Lui, pe care a purtat-o de bunăvoie pentru noi şi pentru a noastră mântuire, a adus bucurie la toată lumea şi această cruce care va împodobi cerul Capitalei noastre de pe cea mai înaltă turlă a Catedralei să lumineze şi să sfinţească viaţa noastră de zi cu zi”, a afirmat PS Varlaam Ploieşteanul.
Pentru montarea crucii a fost folosită o macara specială șenilată, cu o capacitate de ridicare de 600 de tone, care a permis poziționarea precisă a elementului simbolic pe turla cea mai înaltă a edificiului.
Ieri am trăit o clipă de har pe care o voi purta mereu în suflet: am avut șansa și bucuria de a fi martor si de a participa la montarea crucii pe turla Pantocrator de la Catedrala Mântuirii Neamului.Un gest simbolic, dar plin de putere — Crucea, semn al biruinței, al credinței și al speranței, s-a înălțat către ceruri.Mulțumesc lui Dumnezeu pentru această binecuvântare, pentru că mi-a dăruit acest moment și pentru tot ceea ce lucrează, văzut și nevăzut, în viețile noastre.Slavă Ție, Doamne, slavă Ție!Felicitări Anca pentru curaj”, a declarat Virgil Baciu,
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.
După sfințire, aceasta va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor.
„Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025”, a confirmat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, pentru Trinitas TV.
Sursă foto: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene și Mircea Florescu/ Facebook Catedrala Națională
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Sărbătorește Floriile la Ramada! Meniuri superdelicioase cu produse din pește