Virusul HMPV (Metapneumovirusul Uman) a ajuns și în România.
Potrivit ebihoreanul.ro, autoritățile sanitare din România au descoperit primul caz de infectare cu virusul HMPV la o femeie de 67 de ani din Oradea.
Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat șeful DSP Bihor, Călin Sonea, pentru Bihoreanul.
Potrivit sursei citate, femeia este internată în secția de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, unde primește tratament și oxigen.
Boala a debutat pe 26 decembrie 2024, cu simptome respiratorii severe, fiind ulterior confirmată prin test PCR.
Pacienta are și comorbidități, cu debut în 26 decembrie, iar simptomatologia respiratorie a fost testată PCR la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor”, a mai spus dr. Sonea.
Aceasta nu ar fi călătorit în afara țării, ceea ce a determinat autoritățile să demareze o anchetă epidemiologică pentru a stabili sursa îmbolnăvirii.
Metapneumovirusul uman este un virus extrem de contagios și se manifestă prin simptome ușoare precum tuse, febră, durere în gât, congestie nazală și dificultăți de respirație. Însă în cazul copiilor, persoanelor vârstnice și celor cu imunitatea scăzută pot apărea complicații severe.
Deși nu este un virus complet necunoscut, HMPV a provocat îngrijorare în China, unde numărul cazurilor raportate a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni. Autoritățile chineze sunt preocupate mai ales de infectările în rândul copiilor sub 4 ani și au recomandat măsuri preventive pentru limitarea răspândirii virusului, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și aerisirea corespunzătoare a încăperilor.
La nivel internațional, experții în sănătate publică monitorizează atent evoluția acestui virus, iar autoritățile din mai multe țări îndeamnă populația să rămână vigilentă și să adopte măsurile de igienă recomandate pentru prevenirea răspândirii HMPV.
În România, în urma confirmării primului caz, autoritățile din Bihor sunt în alertă și urmează să întreprindă acțiuni suplimentare pentru a preveni apariția altor cazuri și a stopa posibila răspândire a virusului.
Foto descriptiv: radiocluj.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Aproape 3.000 de șoferi au rămas fără permise de conducere în perioada sărbătorilor